Hoofdmenu

Kersttips voor je kinderen: 1 thuis-gevoel in 2 huizen

kerstboomBijna kerst. Gezelligheid, warmte, lekker eten en drinken en samen zijn. En verdeeldheid voor veel gezinnen die niet meer bij elkaar zijn. Papa en mama in twee huizen, kinderen die van A naar B verplaatsen. Hoe creeer je 1 thuis-gevoel in 2 aparte huizen voor je kinderen? Ik geef je 8 tips om jouw kinderen soepeler de feestdagen te laten doorkomen.

Of je nu lang of kort uit elkaar bent, de verdeeldheid met de feestdagen kan confronterend blijven. Je zit als ouder 1 of meerdere kerstdagen alleen thuis. Als kind moet je na een dag gezelligheid weer verplaatsen. Er is niet meer 1 gezamenlijk thuis is waar iedereen samen komt. Waarbij de opa’s en oma’s en andere familie die je allemaal kunt ontmoeten, verspreid zijn over meerdere plekken.

Thuis-basis
Confronterend en niet fijn. Hierbij geef ik jullie samen 8 kersttips als hart onder de riem. Om met de feestdagen een zo groot mogelijk thuis-gevoel te creeren, ook al zijn de kinderen in twee verschillende huizen. Als vader en moeder vormen jullie immers nog steeds 1 thuisbasis voor de kinderen, al ziet de vorm er totaal anders uit.

Bewuste invulling
Ik heb zelf gemerkt dat het nogal schakelen was tussen twee huizen met kerst toen ik kind was. Een totaal andere invulling bij mijn vader dan bij mijn moeder. Nu zie ik ook hoe fijn mijn zoon het vindt als er een vloeiende overgang is van mama naar papa – al had hij ons liever bij elkaar gezien. Doordat wij hier bewust mee omgaan, wordt de invulling voor hem makkelijker. Dit geef ik je graag mee.

Wat kun je samen in 2 huizen doen?kerstkransjes_rood2-300x199

 1. Homemade gelukskoekjes voor beide kerstdagen
  Maak een hele berg die voldoende zijn voor papa en mama en de rest van de familie! En schrijf op de bijgevoegde gelukskoekjes-kaartjes je wensen voor iedereen.
 2. Recepten uitzoeken en samen koken
  Kijk naar een gerecht dat voor beide huizen gemaakt kan worden. Als je toch bezig bent… en wel zo lekker! Kijk in kinder-kookboeken voor inspiratie, en online vind je ook genoeg ideeën.
 3. Samen de tafelversiering bedenken en maken
  Bedenk met elkaar mooie tafelversiering om van iets alledaags iets heel bijzonders te maken. Een mooi tafelkleedje, servetten of een menukaart die je bijvoorbeeld ook naar het andere huis kan meenemen. En zorg dat de tafel ook mooi aangekleed blijft bij de ouder die ‘alleen blijft’.
 4. Kerstversiering maken voor 2 kerstbomen
  Wat bij mama hangt, hangt ook bij papa. Dit kunnen kerstkransjes zijn die je van te voren maakt, een kerstmobiel, of ballen en bellen in de boom. Online knutsel-inspiratie genoeg!
 5. Deel dankbaarheid
  Begin in 1 huis met een dankbaarheids-ritueel. Vul tijdens de koffie een grote glazen pot met briefjes waarop iedereen schrijft waarvoor hij of zij dankbaar is het afgelopen jaar. Neem deze pot mee naar het volgende huis en laat hem daar ook vullen. Kijk op welk moment je het leuk vindt om deze briefjes met elkaar te lezen. Hoe verrassend zal dat zijn?
 6. Ketting-verhaal
  Begin op dag 1 onder de kerstboom met het spel ‘maak een verhaal’. Om de beurt begin je met een zin, en de volgende maakt deze af. Om het wat spannender te maken, kun je van te voren wat post-it briefjes maken met gekke woorden die je per beurt trekt, en je moet gebruiken in jouw zin. Als je ‘klaar bent’ op dag 1… zorg dat het niet helemaal af is…. Neem het hele verhaal op met je smartphone of camera, en neem dit mee naar het volgende huis. Want op dag 2 gaan jullie vrolijk door met het verhaal. Kijken welke wending het krijgt…
 7. Op volle kracht vooruit
  Als ritueel bij de kerstboom kun je op dag 1 met de kinderen kijken naar alle veranderingen die er afgelopen jaar/jaren zijn geweest. Waar hebben ze nog moeite mee? En wat hebben ze nodig om beter om te gaan met deze veranderingen? Wat kun jij en wat kan de andere ouder hierin betekenen? Schrijf deze op en neem deze mee naar de andere ouder op dag 2. Ook hier bespreken de kinderen met de andere ouder: wat hebben zij in dit huis nodig om het beste om te gaan met de veranderingen? Schrijf deze ook op. Het mooiste is als jullie als ouders samen met de kinderen deze lijst met elkaar kunnen bespreken.
 8. Doorgeef-boekje
  Misschien hebben jullie al een gezamenlijk boekje of schriftje per kind dag meegaat naar het andere huis. Zo niet, is het een mooi moment voor een nieuw ritueel. Het fungeert als een soort van logboekje met mooie gebeurtenissen, foto’s, annekdotes, reminders etc. Wij doen het al 2 jaar met onze zoon en zelfs de opa’s en oma’s lezen en schrijven erin. Iedereen vindt het erg leuk, het vormt een familieband, en ik moet mijn zoon er al uit voorlezen soms… erg knus.
 9. Heppee App – bonus tip 🙂
  Al eerder genoemd, maar niet vaak genoeg te herhalen: de Heppee App verbindt 2 huizen van een kind als een thuis-basis. Zo ook met de feestdagen kan een kind met jullie beide als ouders communiceren op belangrijke momenten. Tijdens het kerstontbijt, de oliebollen of als je als eerste wakker wordt op 1 januari. Foto’s, filmpjes, data die je niet wilt missen van elkaar!

Wat levert het je kinderen op?
Misschien denk je, waarom zou ik dit doen… Denk dan aan je kinderen. Hoe de wissel voor hen kan zijn. Ik geef je  mee wat het jullie kinderen kan opleveren:

 • Loyaliteit & ‘overvloed’: ze hoeven bij de voorbereidingen niet te kiezen tussen papa en mama, maar voor beide huizen leuke en lekkere dingen maken. Er is genoeg!
 • Rust & stabiliteit: ze hoeven niet totaal te schakelen van huis A naar huis B. Door de invulling en aankleding van beide kerstdagen met elkaar te combineren, verloopt dit vloeiender. Er is herkenbaarheid & gezamenlijkheid.
 • Zeggenschap & ruimte: ze krijgen de ruimte om mee te bepalen wat zij voor beide huizen leuk en belangrijk vinden. En vullen zo hun eigen kerstgedachte in.
 • Verwerking & acceptatie: door deze grip krijgen zij het gevoel dat ze zelf meedoen, en een rol hebben in het vormgeven van hun nieuwe thuissituaties. Ze leren stap voor stap omgaan met veranderingen. En leren hun omgeving (papa en mama en andere familie) hierbij om hulp te vragen. Een grote les voor de rest van hun leven.

Dit zijn mijn 8 tips voor een gezamenlijk thuis-gevoel voor jullie kinderen tijdens de kerst in twee huizen.
Enne…. Deze tips kun je natuurlijk ook uitvoeren na de feestdagen!

Wat vind je ervan? Welke tip ga jij uitvoeren met de kerstdagen?
Vertel me hieronder in de reacties, en ik stuur je als dank een mooi kerstcadeautje.

En in het nieuwe jaar staan er weer mooie activiteiten op stapel voor jullie als ouders, en jullie kinderen. Zoals de HELDENtrips voor ouder & kind. Doe je mee? Klik HIER voor meer info en opgeven.

Ik wens jullie heel fijne feestdagen met veel liefde en gezelligheid.
Groet van Kim

PS Vind jij het belangrijk dat meer mensen deze informatie ontvangen?
Deel gerust dit bericht.

4 Responses to Kersttips voor je kinderen: 1 thuis-gevoel in 2 huizen

 1. Manon 22 december 2015 at 20:03 #

  Wat een mooie blog weer Kim! Dank voor het delen van je positieve en inspirerende ideeën! Ik wens je warme kerstdagen toe!

  • Kim Oostveen 22 december 2015 at 21:56 #

   Dankjewel Manon, fijn om te doen, en om zo samen met jou kinderen en ouders te ondersteunen in hun proces. We inspireren elkaar. Let’s continue spread the sparkle in 2016! Alle goeds en liefs voor jou en de jouwen.

 2. Kitty 27 december 2015 at 10:16 #

  Prachtig als dit zo mogelijk is! Heb helaas in het verleden meegemaakt dat de moeder het niet toestond dat het kind spulletjes van papa meenam. En dan wordt het heel erg moeilijk. Tegenwoordig is er gelukkig op vele manieren informatie en hulp te krijgen hoe eea voor de kinderen zodanig aan te pakken dat ze minder last hebben van de scheiding van hun ouders. Alle initiatieven hiertoe vind ik een enorme vooruitgang!

  • Kim Oostveen 28 december 2015 at 02:29 #

   Hallo Kitty, dankjewel voor je reactie. Ja inderdaad, altijd blijven zoeken naar wegen die wel mogelijk zijn en in tweevoud maken/kopen. Wat ik altijd als suggestie mee geef aan ouders, is dat ze ook echt spullen voor hun kind aanwijzen. Die hun kind altijd mag meenemen tussen de twee huizen, in een eigen tas. Als dit lukt, dan geeft dit het kind de regie terug over een deel van zijn leven. Groet Kim

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.