Hoofdmenu

Wat je mist als je geen boeken leest

lezenDeze week is het Boekenweek, 2016 is het Jaar van het Boek, en het onderwijs is een ‘Lezen is leuk campagne’ gestart. Lezen is ook gewoon leuk. Een goede reden om aandacht te geven aan hoe je een boek ook kunt gebruiken in lastige situaties. In tijden van drukte en stress is lezen onmisbaar. Waarom? Lees het hieronder in mijn blog.

Een ogenschijnlijk ‘logische’ blog. Lezen? Dat doet toch iedereen? Je zult verbaasd zijn hoeveel ouders er niet lezen. Niet zelf, en niet met hun kinderen. En daardoor zijn hun kinderen zelf ook niet altijd gewend om te lezen. Gemiste kans! In deze blog geef ik je 8 redenen om te lezen, samen of alleen.

Er zijn zoveel verschillende boeken, voor elke leeftijdsgroep. Prentenboeken, verhalen, strips, informatieve boeken en ‘doe-boeken’. Elk boek heeft zijn functie. In mijn jeugd was lezen in onze familie gemeengoed. Deel van mijn leven. Stapels boeken mee op vakantie, en wekelijks naar de bieb. Nu lees ik ook met mijn zoon, en met de kinderen die ik begeleid. En ik zie hoeveel rust, interactie, begrip en plezier dit oplevert bij hen – en daardoor ook bij mij!

Samen lezen is fijn. Elkaar voorlezen. Of jouw kind jou voorlezen. Nog leuker! Dan hoeven boeken echt niet altijd over zware onderwerpen te gaan. Of een zwaar effect te hebben. Juist niet. Scheiding en ruzie thuis is niet leuk, maar kan op allerlei manieren in het boek naar voren komen. Door metaforen, door een avontuur dat beleefd wordt, door voorbeeldcases.

Ik geef je 8 manieren om een boek te gebruiken bij scheiding en lastige situaties thuis:

 1. Het geeft je rust en nabijheid
  Bij het lezen van een boek staat de wereld stil. Geen haast, geen 100 to-do’s. Samen of alleen, op de bank of op bed. Heel intiem. Samen lezen geeft de gelegenheid om elkaar op de vierkante centimeter te ervaren. Dichtbij te zijn, zonder dat je veel ‘doet’ of ‘hoeft’ met elkaar. Dan ontstaat er vanzelf contact.
 2. Je kunt helemaal verdwijnen
  In een boek kun je wegdromen, en even helemaal weg zijn. Een boek kan je meeslepen in een avontuur of een andere wereld. Het doet je even alles vergeten.
 3. Je doet kennis op
  Een boek kan je informatie geven over wat er aan de hand is. Scheiding, co-ouderschap, samengesteld gezin, verschillende soorten emoties. Spelenderwijs, via een indirect verhaal of serieus. Je krijgt tips en adviezen, die je een zetje kunnen geven om verder te gaan met waar je misschien bleef haken. Je wordt er wijzer van en je leert begrijpen wat er speelt.
 4. Gedeelde smart of lol
  Vaak gebruiken we de hoofdpersoon om te vergelijken; met onszelf of iemand die we goed kennen. Deze identificatie van de hoofdpersoon geeft vaak herkenning, troost en inspiratie. Het is fijn om te lezen dat andere kinderen ook in dezelfde situatie kunnen zitten.
 5. Het stimuleert gevoelens
  Een boek kan je raken. Je raakt erdoor ontroerd of verrast. Of je kunt er hard om lachen! Er kunnen emoties naar boven komen, die je niet verwacht of zelfs kent over een situatie. Dat is soms misschien lastig, maar kan ook heel bevrijdend doordat het eindelijk een plekje krijgt.
 6. Het zet je aan het denken
  Boeken maken je bewust. Door in de huid te kruipen van de ander, ga je bijna automatisch reflecteren; hoe is dat eigenlijk bij mij? Dit kan zelfs een manier zijn om ook op andere momenten te reflecteren op gebeurtenissen om je heen.
 7. Het maakt dingen bespreekbaar
  Het samen lezen geeft aanleiding om onderwerpen te bespreken op een indirecte en laagdrempelige manier. Metaforen van eigen situaties. Of praten over de hoofdpersoon in de 3e persoon. Dit maakt het veiliger om te vragen, “ken jij dat ook?” of “hoe doe jij dat?”. Zodat je daarover kunt uitwisselen, en je kind zich leert inleven in de ander.
 8. Het geeft gelegenheid tot verwerking
  Er zijn praktische ‘doe-boeken’ met oefeningen en activiteiten. Van tekenen tot uitwisselen en iets maken met je handen. Het geeft focus, reflectie, inzicht en laat een ander deel in jou werken dan de gedachten in je hoofd die je soms gek maken. Praktisch bezig zijn met een kwetsbaar onderwerp kan fijn zijn om dingen een plekje te geven. Een soort ritueel.

Kneeling boy reading book at home

En weet je, wat ik eigenlijk het leukste vindt aan samen een boek lezen: op dat moment lezen we samen exact dezelfde tekst en zitten we in ‘dezelfde wereld’. Dat geeft mij een perspectief van ‘samen door dezelfde bril kijken’. Terwijl onze interpretaties helemaal anders kunnen zijn. Juist dat met elkaar bespreken, geeft nieuwe ontdekkingen. Alsof ik het bruggetje maak naar de belevingswereld van de ander met wie ik het deel. Dat schept verbinding en intimiteit, dat in de ‘gewone wereld’ soms niet zo makkelijk te maken is.

Wil jij inspiratie voor boeken over scheiding en emoties. Kijk hier op mijn website.

En, welke manier zie jij jezelf een boek gebruiken als je samen of alleen leest?
Ik ben heel benieuwd!

Als dank nodig ik je uit voor mijn HELDENtrip voor ouder & kind. Een leuke laagdrempelige middag met elkaar, waar je samen teamspirit opbouwt. Zo leer je van elkaar wat je beide nodig hebt in jullie contact. En je hebt gewoon lol met elkaar, da’s het belangrijkste! En soms lees ik ook een mooi verhaal voor…

De eerstvolgende HELDENtrip vindt plaats komende zondagmiddag 17 april 2016 van 15.00-17.00 uur.
Jullie zijn van harte welkom.

Doe je mee?
Klik HIER voor meer info en opgeven.

Groet van Kim

PS Vind jij het belangrijk dat meer mensen deze informatie ontvangen?
Deel gerust dit bericht.

10 Responses to Wat je mist als je geen boeken leest

 1. Anneke Stuij 18 maart 2016 at 12:00 #

  Hallo Kim,

  leuke blog! Als kind las ik altijd. Heerlijk om in het verhaal te duiken. ik kwam met regelmaat in de bibliotheek.
  Als volwassene heb ik eindeloos veel studieboeken gelezen, puur uit interesse om meer te weten te komen. En privé veel boeken “met een verhaal”.

  Ik merk dat ik nu meer uren achter de computer maak en daardoor minder rust en tijd heb om boeken te lezen. Verhalenbundels en boeken met columns gaat goed, zappend lezen dus, maar een dik boek van cover tot cover bewaar ik meestal voor de vakantie.

  • Kim Oostveen 18 maart 2016 at 23:57 #

   Dankjewel Anneke, ja fijn he om te lezen! Ik merk ook dat ik minder tijd neem om te lezen. Terwijl ik het zo heerlijk vind. Ik ben blij dat mijn zoon me ‘ertoe dwingt’! 🙂

 2. Adrienne 19 maart 2016 at 22:07 #

  Hi Kim, ik heb mij vorige week voorgenomen om elke dag even een half uur in een fijn boek te lezen. En dat voelt heerlijk. Lukt uiteindelijk niet elke dag maar wel vaak en soms zelfs wat langer. Toch in 10 dagen boek uitgelezen.

  • Kim Oostveen 19 maart 2016 at 22:30 #

   Hai Adrienne,
   Wat een goed voornemen! En kijk, een boek uit, ik ben jaloers! 🙂 Welke van mijn genoemde punten leverde het boek je vooral op? Ben wel benieuwd!
   Groet Kim

 3. Femke 21 maart 2016 at 08:49 #

  Vroeger vond ik lezen leuk, maar deed ik het niet heel veel. De laatste jaren was lezen vooral een onderdeel van de vakantie. Heerlijk met een boek, even helemaal ontspannen. Daarnaast vooral veel studieboeken. Het laatste jaar is lezen eigenlijk een vast onderdeel van mijn week geworden. In plaats van een serie, kan ik helemaal verdwijnen in een boek, heerlijk, echt een aanrader, elke avond een hoofdstukje, of elke week/maand een boek! Zo is het altijd een beetje vakantie!

  • Kim Oostveen 24 maart 2016 at 12:21 #

   Wat een mooi idee, Femke, elke dag een beetje vakantie vieren door elke avond een klein stukje. Kan je naar blijven verlangen… kan ik me helemaal voorstellen. Dank voor je inspiratie!

 4. Marianne 22 maart 2016 at 09:01 #

  Ik lees regelmatig boeken voor als ik op kinderen pas, maar ik lees ook wel eens een boek samen met m’n vriend, dan zijn we samen helemaal geinspireerd dingen aan het uitwisselen. Jij inspireert me nu om dat vaker te doen, dank!

  • Kim Oostveen 24 maart 2016 at 12:23 #

   Hee wat leuk, ja uitwisselen en samen lezen is heel leuk en geeft weer een stukje meer verbinding over dingen die je anders misschien niet zo snel zou delen. Met kinderen maar inderdaad ook met je vriend. Heerlijk toch. Geniet ervan!

 5. nietleuk 29 april 2016 at 12:03 #

  Probleem is ik heb medicatie waardoor ik zo moe word dat ik niet meer kan lezen en het niet meer tot me doordringt. Dus waarom zou ik dan nog lezen? Zou er meer in me zitten mag dat niet van BigPharma. Houd jij ze dom dan houd ik ze arm.

  • Kim Oostveen 10 mei 2016 at 11:07 #

   Is het een idee dat je luisterboeken gebruikt? Dan kun je toch een soort van lezen… Sterkte!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.