Hoofdmenu

Brief aan kinderen: ‘Wat jij mag bij de scheiding’

jongerenIn mijn vorige blog schreef ik over de rechten van kinderen volgens de wettelijke regelingen. Ik besef hoe ik hier vooral volwassenen aanspreek. In mijn gesprekken met kinderen – individueel en in groepjes – heb ik het ook regelmatig over deze rechten. In kindertaal: wat een kind mag doen en of juist niet hoeft te doen bij de scheiding van zijn ouders. Jouw kind. Bij jouw scheiding. Zodat hij helemaal mag ontspannen. 

Soms beseffen kinderen niet helemaal wat het betekent waar ze in zitten. En wat ze allemaal ‘mogen’. Ik ervaar dat er vaak veel druk op ze ligt. Dat ze die vaak zichzelf opleggen. Wat zie jij bij je kind?

Als ik met ze in gesprek ga hierover, merk ik dat ze zich gesterkt voelen. Dat ze zichzelf serieus nemen. Zonder papa of mama af te vallen. Maar puur om zichzelf ook ‘neer te zetten’. Te kijken wat ze zelf kunnen doen, en wat ze van zichzelf mogen doen en dat gaan uitproberen. De Held uithangen.

Voor deze blog heb ik een brief voor alle kinderen in echtscheidingssituaties geschreven. Ik heb hem geschreven recht uit mijn hart. Omdat ik hem ook een beetje aan mezelf schreef, mijn eigen kleine meisje. Waar ik recht op had – en heb – toen mijn eigen ouders gingen scheiden. Zo ook jouw kind. Bij jouw scheiding.

Wil jij ook je kind bewust maken van zijn rechten?inside myself they know me
Of gewoon hem laten weten wat hij mag of niet hoeft…
Lees dan eens mijn brief aan hen voor. Of laat het hem zelf lezen.

Ik nodig je uit om de inhoud ervan tot je door te laten dringen.
Als moeder. Als vader. En als kind.

Bij welk punt raakt ie jou?
Laat het me weten onderaan deze blog. 

…………………………………………………………………..

Lief kind,

Je ouders zijn gescheiden. Wat moet je daar nu mee?
Wat is goed en wat is fout… Wat mag je wel en wat hoef je niet te doen….
Deze brief schrijf ik aan jou om je een beetje richting hierin te geven.

1. Je hebt recht op alles te voelen wat je voelt.
Aanstellen bestaat niet. Alles wat je voelt is oké: boos, verdriet, bang, blij, opgelucht, onverschillig, onzeker. Ook al voelt het misschien niet fijn… En als je na heel veel jaar opeens alsnog verdriet of boosheid voelt: dat is ook oké.  Jouw heldje van binnen vertelt je dit. Dat er blijkbaar iets is wat helemaal niet fijn is.
–> Jij mag je eigen gevoelens serieus nemen, en dit aan anderen laten weten.

2. Je hebt recht op een veilige omgeving.
Niemand mag jou kwaad doen. Niemand mag je pijn doen of dreigen of chanteren. Of je lastig vallen en belasten met dingen waar jij niets aan kunt doen.
–> Als je je niet veilig voelt, mag jij laten dat weten aan iemand die je vertrouwt. Je mag ‘nee’ of ‘stop’ zeggen.

3. Je hebt recht om van je vader en van je moeder te houden.
En je hebt er recht op dat zij ook alle twee van jou houden. Het is belangrijk voor jou om twee ouders te hebben, en als je dat wilt, moet je ze ook allebei kunnen zien. En als je ze niet alle twee kan of wil zien, dan is dat wat jij dan nodig hebt.
–> Weet dat je altijd van alle twee mag houden.

4. Je hoeft niet te kiezen tussen je vader en je moeder.
Niemand kan je dwingen een keuze te maken. Over waar je woont, wie er gelijk heeft, of de schuld… als ze er samen niet uitkomen dan is er de rechter die beslist.
–> Jij mag ook geen mening hebben, zonder te kiezen. En jij mag voor alletwee kiezen. Zo kies je voor jezelf.

5. Je hebt recht op een rustige en stabiele omgeving.
Soms zijn ouders zo druk met hun eigen problemen, dat ze wel eens vergeten dat jij een kind bent. Dat ze ruzie maken waar jij bij bent. Dat jij hun probleem niet kan oplossen.
–> Jij mag je ouders eraan herinneren dat het hun ruzie is, en niet die van jou.
En jij mag zeggen dat ze je met rust moeten laten.

6. Je hebt recht op de familie waar je bij hoort.
Dat zijn voor jou je vader, je moeder, je opa’s en oma’s, je ooms en tantes, neefjes en nichtjes, maar ook andere mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor de scheiding.
–> Jij mag hen blijven zien en plezier met hen hebben na de scheiding, als jij dat wilt.
Je mag ook vragen om nog eens op bezoek te gaan bij 1 van hen, als dat lang geleden is.

7. Je hebt het recht om kind te zijn.
Om te kletsen, te spelen, hard te lachen, rond te rennen, nieuwsgierig te zijn en zonder nadenken dingen eruit floepen. Dat alles wat je zegt en doet oké is (zolang het een beetje binnen de ‘huisregels’ past :-)). Je vader en je moeder hebben jouw liefde en gekkigheid nodig, en jij die van hen!
–> Jij mag je focussen op school, je vriendjes, je hobby’s en sporten, en dromen over de toekomst.

8. Je hebt recht op een luisterend oor en hulp als je dat nodig hebt.
Soms is het fijn dat iemand met je meekijkt als je het lastig vindt om met de scheiding en de ruzies van je ouders om te gaan. Een familielid, een vriend(in), een juf/meester, of een coach. Jij bepaalt of je dit nodig hebt, en niet je ouders. Want alleen jij weet wat je voelt.
–> Jij mag alles vertellen wat je kwijt wilt, als dat jou oplucht. Je mag om hulp vragen!

Je mag een grote mond hebben.
Je mag wegduiken.
Je mag huilen.
Je mag hard lachen.
Je mag genieten.
Je mag vluchten.
Je mag spontaan zijn.
Je mag alles vragen.
Je mag het niet weten.

Het enige wat je niet mag, is deze brief niet aflezen.

Want de laatste zin is het belangrijkste: of ik je nou ken of niet, of ik nou dichtbij je ben of niet, ik geef je in gedachten een hele grote knuffel. Zo’n knuffel, waar je zo helemaal in kan wegsmelten… Die is helemaal voor jou. Omdat jij het waard bent . En dat je in die knuffel even alle gedoe om je heen los kan laten.

Pffffffff……. Voel je hem?
Je bent welkom. Ik ben bij je. Je staat niet alleen.

Ik schrijf dit naar jou omdat je hier recht op hebt als kind. Ook al is het niet mogelijk omdat je ouders veel ruzie hebben. Ook al heb je het gevoel dat je ergens toe gedwongen wordt. En denk je bij het lezen, “maar dit kan helemaal niet bij mijn ouders”. Dan nog wil ik dat je weet dat je hierin jezelf mag zijn. Ook al weet je niet meer hoe, en ben je bang of boos of verdrietig. Het weten diep van binnen dat je recht hebt op de dingen die ik noem, kan je een beetje extra kracht geven. Misschien niet meteen om het allemaal te veranderen (dat is aan je ouders). Maar wel om steviger te staan in deze lastige tijd.
Wil je erover kletsen met me? Je kunt me altijd bellen, mailen of appen. Gewoon je ei kwijt.

Liefs Kim

………………………………………

PS Vind jij het belangrijk dat meer kinderen (en hun ouders) deze brief ontvangen?
Deel gerust dit bericht. En kom eens langs op 1 van mijn HELDENactiviteiten.
Welkom!

10 Responses to Brief aan kinderen: ‘Wat jij mag bij de scheiding’

 1. Mirjam 5 juli 2016 at 18:14 #

  Hartstikke mooie brief! Ik heb extra lang naar m’n beeldscherm gekeken zodat m’n omgeving niet kon zien dat ik tranen in m’n ogen had. Echt mooi geschreven en heel raak!

  • Kim Oostveen 5 juli 2016 at 18:16 #

   Mmmmm. Dankjewel voor je compliment en je openheid.

 2. Mirjam 5 juli 2016 at 18:15 #

  Wow, foto bij mijn comment is van m’n collega en echtgenoot. Zo zie je dat ik nooit reageer op blogs. Alleen nu dus, nu ik het echt heel goed vind.

 3. elies boiten 6 juli 2016 at 13:45 #

  ontroerd.
  ik snap jouw passie beter nu ik m heb gelezen.
  ben benieuwd wat mijn dochter zegt. dank je wel voor t verwoorden!

  • Kim Oostveen 6 juli 2016 at 13:54 #

   Dankjewel voor je mooie woorden, Elies.
   En ik ben benieuwd wat precies jou mijn passie beter heeft doen snappen?
   En wat het jou geeft, nu je dit snapt. Zou het graag horen (mag ook pm).
   Dit leert me wellicht over hoe ik nog meer ouders – en kinderen – kan bereiken.
   Liefs Kim

 4. Geoffrey Oudra 7 juli 2016 at 17:17 #

  Compliment ????????

  • Kim Oostveen 8 juli 2016 at 11:46 #

   Dankje, Geoffrey!

 5. All about mediation 15 maart 2017 at 14:34 #

  Wat mooi verwoord! Vaak is het inderdaad erg lastig voor het kind om te weten welke gevoelens wel goed zijn en welke niet. Heel mooi opgeschreven.

  • Kim Oostveen 17 maart 2017 at 14:30 #

   Dankjewel! Ja het was vanuit mij voor kinderen een groot hart onder de riem. Ik hoop dat kinderen hier moed uit putten. Groetjes Kim

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.