Hoofdmenu

Een checklist voor rust, vertrouwen en contact met elkaar

wortelsHoeveel gedoe en stress er ook is thuis: er is hoop! Altijd is er een nieuw moment om weer tot elkaar te komen als ouder en kind. Als gezin. Terug naar de basis. Re-wind. Kijken naar wat jij nodig hebt als ouder, en wat jouw kind nodig heeft. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ik geef je een checklist waar je op kunt letten om jullie band te versterken, ook als het lastig is.

In mijn vorige blog vertelde ik hoe je als ouder bij spanning thuis, kunt schieten in onmacht, verdriet, woede en frustratie. Door oververmoeidheid en een gevoel van ‘teveel op je bordje’ kun je uit je afreageren door heftigheid (schreeuwen of dreigen) of door weggaan (afhaken, rot maar op). Waardoor je onbedoeld je kind kunt belasten gewoonweg omdat je het niet meer trekt en niet weet hoe je het anders moet doen.

Waar heeft jouw kind aandacht nodig?
Maar soms is het goed om een stapje verder te gaan. Ik nodig je in deze blog uit om te kijken naar de 6 fasen waarop kinderen gehecht zijn, zoals Gordon Neufield schrijft in zijn boek “Laat je kind niet los!”. Gebruik het als een checklist: waar heeft jouw kind aandacht nodig? Daarna kun je kijken waar je iets kunt doen (of laten) dat past bij jou en je kind. Om terug te gaan naar de basis. Rust, vertrouwen, warmte en contact. Zeker in periodes van stress en spanning.

Hechting
Waarom is hechting zo belangrijk? De essentie van hechting is nabijheid en verbonden zijn. Dat kinderen afhankelijk mogen zijn van de volwassenen die hen verzorgen. Een veilige basis die rust en troost geeft, die beschermt, die een kompas geeft, en van waaruit kinderen de wereld leren ontdekken. Een functie van hechting is dat een kind verbinding wil met zijn naaste omgeving, ook al heeft hij zijn eigen wensen en behoeften. De rol van hechting is als een plantje in de grond. We zien de vruchten en de bloemen. Als het plantje wordt gevoed bij de wortels, kan het groeien en bloeien. Een kind ook.

Verwijdering
Stressvolle situaties thuis kunnen verwijdering tussen ouders en kinderen veroorzaken.
–  Figuurlijk doordat je als ouder minder beschikbaar bent door je eigen hoofdbrekens of dat het je als ouder niet meer lukt.
–  Letterlijk doordat een ouder wegvalt door scheiding of overlijden.
–  Of vanuit een kind: dat het bang of boos is geworden en geen contact wil of durft. Of niet weet hoe. Dat zijn ouder probeert te overtroeven en zijn rol wil overnemen.

Bescherming
Vervelend of onverklaarbaar gedrag van een kind is in mijn visie een gevolg van de hechting tussen dit kind en zijn ouder(s). Vaker dan dat er iets mis is in zijn hersenen, of een stoornis. Want weet je, dit is eigenlijk een automatische reactie van zijn hersenen: die de natuurlijke neiging tot nabijheid laat varen en afstand neemt om te beschermen. Het werkt dus juist heel goed. 🙂

Met alles wat er is…
Al heeft een kind een diagnose (ADHD, ASS of wat dan ook), dan nog is het werken aan de hechting het meest essentieel voor de band. Ik zeg altijd tegen ouders: met alles wat er is (stress, verdriet, diagnose), werk aan waar je invloed op hebt: jouw contact met je kind. Dat kan nu meteen. Het kost niets. Alleen jouw aandacht. Als kinderen vastzitten, moeten we terug naar het basis (de wortels van het plantje), in plaats van ons op het gedrag (de bloemen van het plantje) te richten.

Checklistouder-kind-water-geven
Ja, maar HOE dan, hoor ik je denken… Ik maak het wat overzichtelijker voor je.
Ik heb een checklist voor rust, vertrouwen en contact voor je gemaakt.
Als er onrust thuis is, check voor jouw kind hoe het gaat in elke fase.

En als je dit helder hebt: wat zou jij doen om jullie band te versterken?
Ik ben benieuwd! Laat het me weten onderaan deze blog. Zo leren we van elkaar.

 

WORKSHOP
Want het klinkt zo logisch en simpel allemaal, maar op het moment supreme echt niet even makkelijk. Zou je meer handvatten willen? En weten hoe je het voor jouw specifieke situatie kunt aanpakken?
Kom dan naar mijn nieuwe workshop waarin ik jou als ouder of opvoeder heel simpel en concreet laat zien wat je kunt doen in tijden van verandering en stress.
– Ik leer je welke 5 stappen een kind doorloopt om een flinke verandering te verwerken.
– Wat jij als ouder het beste kunt doen om hem te helpen. Waardoor jij ook meer rust hebt.
– Zodat je weer samen verder kunt.

Ik zou het super vinden om jou hiermee te helpen, en hoor ook heel graag of het aanslaat.
Neem contact met me op voor nieuwe data en mogelijkheden. Ik bied deze workshop vanaf februari ook online aan.
Meer info vind je op https://mytreehouse.nl/aanbieding-ouders.

Geef je op via kim@mytreehouse.nl!

Dit is een eerste stap voor jou om grip te krijgen. Weten wat er gebeurt. Wat je kunt doen. Voor je kind en voor jezelf.
Het model is  zo simpel en concreet dat je hem elke keer weer opnieuw kunt gebruiken.
En daarom is deze workshop zo waardevol! Jullie zijn van harte welkom.

Groet Kim

PS Vind jij het belangrijk dat meer ouders deze informatie ontvangen?
Deel gerust dit bericht.

4 Responses to Een checklist voor rust, vertrouwen en contact met elkaar

 1. Oscar 6 december 2016 at 11:46 #

  Dank voor je blog en checklist Kim. Gelukkig heb ik een goede band met mijn kinderen, maar ik leer nu wel dat het nodig is hier wel bij de les te blijven. Onze zoon is nu naar de middelbare school en ik zie dat hij (uiteraard) verandert. Dus opletten geblazen en ervoor proberen te zorgen dat hij zich veilig en begrepen blijft voelen door ons.

  • Kim Oostveen 7 december 2016 at 13:15 #

   Hai Oscar, wat fijn dat jullie band goed is! En goed inderdaad om te blijven kijken… meer is niet nodig. Veiligheid is alles. Dat doen jullie goed!

 2. Anneke 6 december 2016 at 12:48 #

  hallo Kim,

  Mijn kinderen zijn nu volwassen, maar ik heb ze in het verleden vaak gemasseerd. op hun voeten of hun handen. Ook op hun rug, door de pyjama heen, bij het naar bed gaan.
  Het geeft veiligheid, troost en een fijne band. Ik vond het als ouder altijd fijn om te doen.

  • Kim Oostveen 7 december 2016 at 13:16 #

   Hai Anneke,
   Ja inderdaad, massage is 1 van de fijnste manieren om met elkaar tot rust te komen… ik geef dit vaak aan ouders en kinderen mee. En doe het ook zelf vaak bij mijn zoon. Dankje voor die inspiratie!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.