Hoofdmenu

Verhuizen: hoe maak je het makkelijk voor je kind?

movingEen scheiding tussen ouders betekent een opsplitsing van 1 gezin naar twee huishoudens. En dus twee huizen. Dit is in ieder geval 1 nieuw huis voor de kinderen uit het gezin om aan te wennen. En soms zelfs twee.

De impact van het verhuizen naar een nieuwe woonplek is vaak groter dan we van tevoren verwachten. Voor onszelf, en ook voor de kinderen die vaak alleen die ene woning hebben gekend tot dan toe. Hun bekende, veilige haven. In deze blog geef ik je tips hoe je de impact van verhuizing zo klein mogelijk kan houden voor je kind.
Onthand
Ik schrijf deze blog uit eigen ervaring. Vorige week ben ik verhuisd naar een nieuwe woning, na bijna 20 jaar in mijn oude woning. Samen met mijn zoon, die daar is geboren en opgegroeid. Als moeder merk ik hoe ik moet wennen aan deze nieuwe basis, hoe geweldig het ook is. Alles heeft een nieuwe plek, ik kan niets meer vinden, voel me onthand… noem het conservatief. 🙂

Wennen
Je ei niet kwijt kunnen. Zoeken. Dit hoor ik ook terug van kinderen die na de scheiding van huis moeten wisselen. Waar hebben ze nou het meeste moeite mee? Een nieuwe plek, nieuwe spullen die niet vertrouwd zijn, het ruikt anders, ze kunnen hun spulletjes niet meer goed vinden, nieuwe verstopplekjes creëren, nieuwe of weggevallen rituelen, belangrijke personen of (knuffel)dieren die niet meer dagelijks in hun leven zijn, het gevoel dat ze de grip kwijt zijn en dat er voor hen besloten is, en ze merken dat hun ouders ook nog een beetje verdwaald rondlopen en ‘er nog niet helemaal zijn’…

Smooth
En soms valt het mee en gaat de verhuizing en het wennen smoothly. Zo ook bij mijn zoon: tot nu toe geen centje pijn. Niet bij het verlaten van de ouwe woning, en niet bij de eerste nachten in zijn nieuwe bedje. Een opzienbaring voor een kind dat erg van slag is bij veranderingen. En juist omdat ik zo bewust ben van zijn behoefte aan stabiliteit, ben ik samen met hem al maanden bezig met de overgang van huizen en alle stappen die erbij horen. Zodat het een heel logisch en onvermijdelijk gegeven is geworden. Resultaat: een rustige overgang.

Tips
Ik geef je deze tips mee, zodat jij je kind kan helpen de overstap zo makkelijk mogelijk te laten maken.

1. Zo vroeg mogelijk
Begin zo vroeg mogelijk met het benoemen dat jullie gaan verhuizen. Betrek de nieuwe woning in elk gesprek, zodat het een ‘voldongen feit’ wordt. Zeker kinderen tot 8 jaar zullen moeite hebben met het bevatten van veranderingen.

2. Stap voor stap
Daar waar het mogelijk is om in stapjes de woning te betrekken: verhuis al spullen naar de woning en geef het een plekje. Of koop beetje bij beetje items of klusmaterialen. Dit maakt de overgang minder ‘plotseling’.

3. Eigen regie
Zorg dat je kind zoveel mogelijk de touwtjes in handen heeft. Laat hem bepalen wat mogelijk is. Hij kiest de nieuwe lamp of de kleur van de muur zelf uit.

4. Niet alles nieuw
Neem vertrouwde spullen mee. Verander niet alles in 1x. “Wow, nieuwe meubels!” is misschien leuk, maar geeft ook een ‘VT Wonen’ je-mag-het-niet-viesmaken-gevoel in plaats van dat vertrouwde en knusse oude bekraste kastje.

5. De andere ouder
Indien mogelijk, betrek de andere ouder bij het inrichten van de nieuwe kamer. Samen met je kind het bed in elkaar zetten, of de weg naar de supermarkt ontdekken waar ze een klus-ijsje halen.

6. Samen doen
Geef je kind een taak of rol in het klussen en de verhuizing. Verf samen de muur van zijn kamer. Laat hem rondkliederen met een emmer water en sop. Geef een schroevendraaier en hamer of een plantje om te planten. Samen inrichten.

7. Afscheid nemen
Neem de tijd om afscheid te nemen van de oude woning. Ga eens terug naar de lege kamers en ga een tijdje zitten op de grond. Wat zien jullie? Wat voelen jullie erbij? Is er weemoed, is er verdriet? Er mogen tranen komen…

8. Verwerk-tijd
Neem de tijd bij het slapen gaan, voor de verhuizing en na de verhuizing, om je kind te laten uitdrukken wat hij wil. Praten, samen zitten, herinneringen ophalen. Wat wil hij nog zeggen? En blijf elke vraag beantwoorden – ook al heb je hem al 100x gehoord. “Waarom wonen we nu in het nieuwe huis?”

9. Belemmeringen en hulpbronnen
Als je kind moeite heeft, neem de tijd om met hem te exploreren, wat is er nodig om te wennen aan de nieuwe plek? Wat zijn belemmeringen? En wat kan hem helpen? Wat heeft hij (van jou/jullie) nodig, en wat kan hij zelf doen.

10. Rituelen
‘Vier’ met elkaar het afscheid van het ‘oude leven’ met het oude huis. En maak heel bewust de stap naar het ‘nieuwe leven’ met een nieuwe plek. Dit kan heel klein en subtiel. Een mooie tekening, een ijsje, zingen, bellenblazen met in elke bel een herinnering, een rondje langs de oude buren. Een speurtocht in de nieuwe buurt. Kies wat bij jullie past.

Het doel bij alle acties die ik hierboven noem, blijft het bewust afsluiten van een hoofdstuk. Waarbij alles gevoeld en ervaren mag worden. Gerouwd om wat jullie verliezen. Zodat er weer ruimte ontstaat voor de nieuwe bladzijde. En: er mag altijd teruggekeken worden naar de vorige bladzijde, als het nog niet klaar is voor je kind!

Ik ben benieuwd: welke tip is helpend bij jouw kind in het proces van verandering?
Ik hoor het graag. Als dank stuur ik jou een mooie activiteit om samen bewust bezig te zijn met veranderingen en afscheid nemen. 

Daarnaast nodig ik je uit voor mijn HELDENtrip voor ouder & kind. Een leuke laagdrempelige middag met elkaar, waar je samen teamspirit opbouwt. Zo leer je van elkaar wat je beide nodig hebt in jullie contact. En je hebt gewoon lol met elkaar, da’s het belangrijkste!

De eerstvolgende HELDENtrip vindt plaats komende zondagmiddag 5 juni 2016 van 15.00-17.00 uur.
Jullie zijn van harte welkom.

Doe je mee?
Klik HIER voor meer info en opgeven.

Groet van Kim

PS Vind jij het belangrijk dat meer mensen deze informatie ontvangen?
Deel gerust dit bericht.

10 Responses to Verhuizen: hoe maak je het makkelijk voor je kind?

 1. jojanneke 13 mei 2016 at 11:09 #

  Bij onze zoon helpt het door het vroegtijdig te bespreken en hem te betrekken in het proces. Vragen te stellen wat wil jij en wat heb jij nodig helpen daar ook bij. Veranderen doe je samen en niet de ouder en dan maar hopen dat je kind volgt.

  • Kim Oostveen 13 mei 2016 at 11:19 #

   Hai, ja inderdaad… Vragen stellen ‘wat wil jij’, natuurlijk! Deze zit impliciet in de tips maar nog veel beter om hem expliciet te noemen. Veranderen doe je inderdaad samen. Dank voor je toevoeging!

 2. Anneke 14 mei 2016 at 15:02 #

  Wij zijn jaren geleden verhuisd met de jongste, toen een tiener. Dat is geen leuke leeftijd om te moeten verhuizen: weg van vrienden en dan naar een mieuwe scjool. We hebben hem zoveel mogelijk bij alles betrokken, samen met hem scholen bezocht en hij heeft gelukkig snel zijn draai gevonden. Na verloop van tijd zei hij: ” nu heb ik vrienden op 2 plekken”.

  • Kim Oostveen 14 mei 2016 at 22:03 #

   Wat een mooi perspectief van je zoon. Leuk. En hoe goed werkt dat he, hem erbij betrekken, hem de touwtjes in handen geven en samen doen, zodat hij zich gesteund voelt. Heel fijn!

 3. Oscar 17 mei 2016 at 10:31 #

  Wij hebben met onze kinderen zelf geen verhuizingen achter de rug, nou ja, eentje dan maar toen was onze zoon nog maar 2. Ook toen zijn wij al regelmatig gaan kijken bij de bouw van de woning, het was een nieuwbouwwoning en als kleine dreumes vond jij die graafmachines maar wat interessant, dus als we bij het nieuwe huis gingen kijken, was het ‘leuk’. Als het om andere veranderingen gaan, delen wij met onze kinderen vrij open wat er gaat veranderen en waarom dat zo is. Kinderen zijn gelukkig vrij flexibel, Natuurlijk hebben wij er altijd oor voor als ze bepaalde aspecten aan de verandering niet leuk mochten vinden. Dan leggen we het nogmaals uit en bedenken een manier waarop ze – inderdaad – zelf een stukje regie kunnen voeren.

 4. Kim Oostveen 27 mei 2016 at 10:57 #

  Super Oscar, hen mee laten kijken en denken. De regie laten voeren. Dankje voor je praktische ideeen!

 5. Gisèle 28 mei 2016 at 23:19 #

  Toen wij uit elkaar gingen waren onze zoontjes 4 en bijna 2. We verhuisden van een groot huis naar twee piepkleine poppenhuishes. De oudste heeft (onder lichte begeleiding) zelf een groot deel van hun speelgoed verdeeld-naar papa of naar mama. En in dozen gestopt. Papa vertrok eerst en toen wij andrrhalve maand later ook gingen hebben we toen bijna alle spullen al in het nieuwe huis stonden nog een logeerfeestje en pannenkoeken picknick in her oude huis gevierd. Ook bij het halen van de laatste spulletjes waren ze erbij. Veel betrokken dus bij zowel afscheid van het oude als ook het klussen in her nieuwe. Toch bleek het verlaten van get oude huis een moeilijkere stap dan het verlaten van papa van ons huis……

  • Kim Oostveen 9 juni 2016 at 17:10 #

   Dankje Gisele, wat een mooie voorbeelden geef je. Al die rituelen, samen eten en delen, klussen… En ja, dan het echte verlaten van de basis is een grootse stap. Dat maakt het echt definitief en tastbaar, jullie kunnen niet meer terug. Dit heeft mijn zoon soms ook nog. Dat we als ons nieuwe huis weer oud is, we weer naar het oude huis terug kunnen… Ik ben nog een paar keer terug gegaan en hij tekent nog wel eens het oude huis. Wat hebben jullie gedaan om deze stap makkelijker te maken?

 6. Lauren de Bruijn 6 februari 2018 at 15:28 #

  Helemaal mee eens dat het belangrijk is om je kindje een tijd geven om afscheid met een oude woning te nemen. Ik ben een leuke baan in een andere stad aangeboden, daarom verhuis ik over een paar maanden. Ik heb een klein dochtertje, dus ik zorg ervoor dat ze genoeg tijd heeft om met ons oude huis afscheid te nemen.

  • Kim Oostveen 14 februari 2018 at 12:15 #

   Goed dat je de tijd neemt, Lauren! Voor zowel het afscheid van het oude huis als het wennen in het nieuwe huis.
   Ik ben benieuwd hoe het verloopt. Heel veel geluk met elkaar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.