Hoofdmenu

Escalerende ouders na een harmonieuze scheiding

escalerende-ouders

Ouders die escaleren nadat ze al jaren gescheiden zijn. Terwijl ze in redelijke harmonie uit elkaar gingen en het samen rustig aan de kinderen konden vertellen. Ze hebben goede afspraken gemaakt om de rust en stabiliteit zo goed mogelijk voor de kinderen te bewaren. Wat gaat daar mis, dat ze na een aantal jaar alsnog tegenover elkaar komen te staan?

 In deze blog neem ik deze escalaties onder de loep. Wat gebeurt daar? Hoe kun je dit voorkomen. En wat kun je doen als ouder om je kind hierin te ontzien.

Oproep om vechtscheidingen te verminderen
Aanleiding is de Divorce Challenge van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Een oproep voor ideeën om het aantal vechtscheidingen en de nadelige gevolgen ervan voor kinderen te verminderen. Elke scheiding heeft een grote impact op kinderen, en als de strijd zo hoog oploopt dan is dit nog schadelijker. Een belangrijke reden om ook vanuit My Tree House concrete ideeën aan te dragen. In deze blog vertel ik over 1 van mijn inzendingen. En hoor ik heel graag jouw mening en aanvullingen erop, zodat ik die kan meenemen in het plan!

Veranderingen
Ik zie veel escalaties nadat ouders al een aantal jaar gescheiden zijn. Een vader die vasthoudt aan een convenant met omgangsregeling van 8 jaar geleden, die niet meer klopt bij de leefstijl en activiteiten van zijn kinderen. Moeder die met een nieuwe partner gaat samenwonen, 150 kilometer van de oorspronkelijke woonplaats. Een nieuwe levensfase van een kind waarbij vader en moeder verschillende opvoedstijlen hanteren en vinden dat de ander het totaal verkeerd aanpakt.

Omgang
Drie voorbeelden waarbij verandering de oorzaak is van het probleem. Of eigenlijk, dat de oorspronkelijke omgangsafspraken niet mee veranderen. Een of beide ouders houden vast aan iets, wat veranderlijk is – of op zijn minst meerdere manieren van opvatten heeft. Starheid of tunnelvisie zijn het gevolg. Een rots die niet te bewegen is, en vroeg of laat leidt tot botsingen.

Impact op je kind
Botsingen en frustratie zit niemand op te wachten. En je kind al helemaal niet. Die wil rust, stabiliteit en dat zijn gewone leven zoveel mogelijk doorgaat zoals hij dat kende. En als dat niet kan, dat jullie met elkaar proberen een zo goed mogelijke nieuwe manier proberen af te spreken. Waarbij ook je kind zelf een stem heeft. Welke leeftijd hij ook heeft. Een heftige verandering is 1 ding, eentje waar hij geen invloed op heeft is een dubbele, en eentje waar hij niet over mee mag praten is driedubbel lastig.

De realiteit
Kinderen worden ouder en veranderen hun leefstijl, dat hoort erbij. Nieuwe partners komen in het leven, en hoe zorg je dat alle belangen en praktische zaken zo goed mogelijk worden meegenomen in de nieuwe situatie. Als voorbeeld: Kun je een ouder verbieden om heel ver weg te gaan wonen? Wil je je kinderen in hun puberteit regelmatig laten sjouwen van A naar B, terwijl hun leven steeds meer buitenshuis (= C) afspeelt? Wat past er het beste in de nieuwe situatie.

Functioneringsgesprek van de omgangsafspraken
Dus naast het zorgen voor rust, is het belangrijk dat je blijft checken bij elkaar als ouder en bij je kind of de nieuwe situatie nog klopt. Een functioneringsgesprek over hoe het gaat met de omgangsafspraken noem ik het. Elk jaar. Zonder uitzondering. Want het leven is voortdurend in beweging, en zo zijn jullie gewoonten en behoeften waar je afspraken over maakt.

Je eigen afspraken onder de loep
Ik nodig jullie uit. Stel jezelf en elkaar de volgende vragen:

 • Hoe vind je de omgangsafspraken die jullie maakten toen je uit elkaar ging?
 • Kloppen die nog met de huidige praktijk en met de wensen?
  Check bij iedereen die er belang bij heeft: vader, moeder, alle kinderen en nieuwe partners.
 • Soms komen wensen (wat je wilt) en belangen (wat het beste en meest kloppend of zelfs ‘verstandig’ is) niet overeen.
  Waar zie je verschillen?
 • Welke belemmeringen zijn er?
 • Wat of wie kan helpen om het makkelijker te maken?

Het perspectief van jouw kind
Daar waar je bij het beantwoorden van de vragen er samen niet uitkomt, kun je de medewerking van een onafhankelijke mediator vragen. Tegengestelde belangen kunnen er soms toe leiden dat de behoefte van je kind een beetje ondergesneeuwd wordt. Of je wilt als ouders het perspectief van hun kind als leidraad nemen voor beslissingen. Het resultaat voor ouders is vaak dat hierdoor de angel van tegenover elkaar staan, verandert in een gezamenlijk uitgangspunt: hun kind. Hoe doe je dat?

Ondersteuning van een Kindbehartigerdivorce-challenge
Een onafhankelijke Kindbehartiger kan dan de stem van kinderen bij echtscheiding te verwoorden als het hen zelf niet helemaal lukt. Zelf ben ik onderdeel van het team van Amsterdamse Kindbehartigers. In mijn inzending voor de Divorce Challenge zal het functioneringsgesprek van de omgangsregeling dan ook begeleid worden door Kindbehartigers.

Ik vind het belangrijk wat jij vindt van mijn idee over het functioneringsgesprek.
Klopt het wat ik zeg? Heb je aanvullende tips?
Laat me weten! Ik neem die graag mee in het plan.

Wil jij eens ervaren hoe je op een andere manier erachter komt wat je kind belangrijk vindt?
Doe mee met mijn HELDENtrips voor ouders en kinderen. De eerstvolgende is a.s. zondag 9 oktober van 15.00-17.30u. Een leuke middag met quality time samen, en ontdekkingen van elkaar om elkaar in lastige momenten te blijven ‘vinden’. Meer info vind je op https://mytreehouse.nl/helden-trip-ouderkind/.

Bij interesse kun je me mailen op kim@mytreehouse.nl. Er is nog een plekje dus geef je snel op.
Jullie zijn van harte welkom!

Groet Kim

PS Vind jij het belangrijk dat meer ouders deze informatie ontvangen?
Deel gerust dit bericht.

 

2 Responses to Escalerende ouders na een harmonieuze scheiding

 1. Anneke 30 oktober 2016 at 15:25 #

  hallo Kim,

  ik heb gelukkig geen ervaring met scheiding. Niet in mijn jeugd en ook niet als volwassene.

  Ik ben het helemaal met je eens dat een goede regeling na een scheiding belangrijk is voor het kind. Ik ken veel kinderen die lijden onder de gevolgen van een vechtscheiding.
  De rol van een Kindbehartiger of mediator lijkt mij enorm belangrijk!
  Mag wat mij betreft verplicht worden.

  • Kim Oostveen 31 oktober 2016 at 13:07 #

   Dankjewel Anneke voor je reactie. Fijn te horen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.