Hoofdmenu

‘Gedoe’ creëer je samen

Ouders ben je samen en blijf je samen. In good times and in bad times. Met gedoe thuis (lang of kort) ontstaat er interactie tussen ouders, waarbij de kinderen er tussen in staan. En ongelooflijk, hoe veel ouders denken dat hun kind daar “vast niet zoveel last van heeft”. Ouders zijn net mensen. En kunnen vast zitten in hun boosheid of verdriet, waardoor ze niet meer het totale ‘strijdveld’ kunnen overzien. Dan is niet meer de andere partner de vijand, maar eerder hun communicatiepatroon. 

nooit te laat gelukkige jeugdVandaag was de Dag van de Scheiding. Ik trek hem breder: de Dag van het Verbroken Contact. Kort of lang, in huis of al uit elkaar. Waarbij ik ouders bewust wil maken van hun communicatie patronen en wat voor effect dat kan hebben op hun kind(eren). Gisteren was ik op een mooie bijscholingsmiddag over deze communicatiepatronen van gescheiden ouders, georganiseerd door het Familiehuis en AllesKIDS?! Ik wil je de 3 hoofdpatronen laten weten, en je vragen: herken je deze interactie ook met jouw partner? En zie jij wat dit patroon met jouw kind doet?

Communicatie-dansen
A) Protest Polka: opzoeken – afweren. Waarbij de een blijft proberen door te dringen tot de ander, en de ander afstand neemt. A blijft drammen en B gaat negeren, in zijn/haar ‘grot’.

B) Zoek de Boef Dans: langs elkaar heen praten in verwijten en standpunten, terwijl geen van beiden praat over de zorg of het belang dat er eigenlijk onder zit. Zowel A als B zijn overtuigd van hun eigen gelijk en willen gehoord worden. Daardoor kunnen ze steeds heftiger op elkaar gaan reageren.

C) De Verstijf- en Vlucht Dans: A geeft op en B was al achter een muur gaan zitten. Resultaat: ijzige stilte en ieder opgesloten in hun eigen waarheid en ‘slachtofferschap’.

Welke dans doe ik?
Als je het mij vraagt: ik ken ze alledrie. Ik ben vooral goed in drammen als ik me niet gehoord voel. Daarnaast kan ik ook heel goed lijstjes maken van alles wat de ander niet goed doet, zodat ik met gemak in verwijten schiet in plaats van mijn zorg of wens laat weten. En de ijzige stilte? Ja ook. Maar het liefste wil ik laten weten dat ik gelijk heb. Pfoe.. Ik weet het en ik stap elke keer weer in mijn eigen val van mezelf boven de ander – en dus ook mijn kind – stellen. En ook ik wil het anders. Voor ons allen.

Hoe reageert een kind? 
Een kind voelt alles. Ziet alles. Hoort alles. Of iets wordt uitgesproken wordt of niet. Energetisch. En als A veel gaat bewegen en B trekt zich terug, gaat het kind meebewegen. Redden, loyaliteit. Als A en B gaan verwijten, kan het kind in opstand komen, of zich terugtrekken. En als zowel A als B ‘verdwenen’ zijn, wat zal het kind dan doen? Zoals je ziet, alle opties zijn mogelijk. 1) Vechten: roepen ‘hou op’! of opstandig worden. 2) Vluchten: weggaan letterlijk of denken ‘bekijk het maar’. 3) Figuurlijk bevriezen: naar binnen keren en ‘blanco worden’. Ook het kind laat hier niet zien wat zijn of haar zorg en wens is. Het geeft alleen zijn eerste primaire reactie.

Pleidooi voor bewustzijn
Over reactiemechanismen kan ik nog wel 10 blogs schrijven. Mijn doel vandaag is bewustwording op onze eigen interactie-patronen. En het besef hoeveel impact dit heeft op onszelf en onze relatie. En onze kinderen. En alle andere naasten om ons heen. Ga er maar eens op letten… Ik ben heel benieuwd naar je bevindingen!

Wil jij meer zicht op jouw communicatie-patronen, op een ludieke manier – samen met jouw kind? In mijn Helden-activiteiten kunnen jullie ontdekken hoe dat voor jou en je kind werkt. En wat je misschien eigenlijk zou willen zeggen. Meer weten? Kom naar mijn GRATIS Helden-Trips om kennis te maken.

Of kijk naar 1 van mijn andere activiteiten in de herfstvakantie:
A) Helden-Dag voor kinderen op donderdag 22 oktober (10.00-16.00u) voor een dag onbezorgd spelen en ontdekken.
B) Speel-Kameraden! voor ouders en kinderen op vrijdag 23 oktober (14.00-18.00u) voor jullie team-spirit in good & bad times!

Fijn weekend!
Groet Kim

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.