Hoofdmenu

Intenties die niet werken

Word Love On a Tiled WallIets (nieuws) doen of iets laten kan uitdagend zijn. Lastig. Zeker als het betekent dat je buiten je comfortzone gaat of iets wilt veranderen wat al jaren automatisme voor je is. Klagen over een ander, je onmacht van je af schreeuwen, je kwetsbaarheid verstoppen achter kilheid. Dagelijkse gedragingen bij scheiding naar je ex of naar je kinderen. Wat zie jij jezelf doen, dat je eigenlijk anders wilt omdat het schuurt van binnen? Maak daar je intentie van.

Intenties geven je kracht, het gevoel dat jij hebt gedaan wat in je vermogen ligt, positiviteit en zachtheid naar jezelf en de ander. Dus een meer ontspannen contact. In deze blog vertel ik je hoe intenties werken. En hoe je deze kunt inzetten voor een meer tevreden gevoel van binnen, en fijnere relaties met de mensen om je heen. Met name – zelfs! – met je ex en je kinderen. Want zij zijn je grootste triggers, zeker in periode van scheiding. En de belangrijkste personen in je leven, of je het nou wilt of niet.

Je lijf werkt voor jou
Voornemens werken niet. Die komen uit je hoofd, en zijn niet opgeslagen in je lijf. Waarom is dat nodig? Je lijf is jouw systeem dat een veel dieper maar vooral meer ‘integer’ geheugen heeft dan je hersenen. Het vertelt jou wat je nodig hebt en wat je moet doen. Als jij bij een gebeurtenis van binnen iets voelt in je hart, in je buik, in je benen, in je keel: dan wil dit je iets vertellen. Ik noem dat ‘het heldje in jezelf’. Luister ernaar en doe wat het je zegt. Maak daar je intentie van. In je hart. Als je dat niet doet: dan werken intenties niet.

Resultaatgericht werkt niet
De grootste fout is om intenties als resultaat te zien. Dit gebeurt ook in je hoofd. Ik heb deze vergissing vaak gemaakt in het verleden. Wat gebeurde er als gevolg daarvan: ik hamerde op acties, ik was voortdurend teleurgesteld, ik gaf de ander de schuld, ik kon de kleine succesjes niet meer herkennen, ik had geen plezier meer in mijn contact met de ander omdat ik bleef focussen op wat er mis ging. Het tegenovergestelde dan wat ik met een intentie beoogde: positiviteit en ontspanning erover.

Hoe werken intenties wel?
Hierbij mijn suggesties om je intenties in te zetten richting open en ontspannen contact met de ander, ook al gaat het soms anders dan dat je hoopte.

1. Het ‘waarom’ van je intentie

 • Belangrijk: een intentie kan alleen maar over jezelf gaan! Niet over een ander ‘die je wilt veranderen’. Essentieel. De ander kunnen we helaas niet sturen, hoe hard we ook proberen. We zitten alleen aan ons eigen roer.
 • Als voorbeeld: neem gedrag waar je van baalt. Kijk ter inspiratie nog eens naar de checklist van gedragingen van ouders die hun kind kunnen belasten met hun emoties uit mijn vorige blog. Wat je soms doet naar je kind toe, of in het bijzijn van je kind. Neem daar 1 onderwerp van waarbij jij ‘ja’ hebt geantwoord en dat schuurt van binnen.
 • Stel jezelf de vraag: wat is je intentie? En waarom wil je dat?
  Jouw actie heeft een meer gewenst resultaat als je weet waarom je dat doet.

2. Het beoogde resultaat

 • Als je weet wat je richting is, dan weet je waar je naartoe gaat. En wat de tussenstappen zijn. Wat lukt nog niet en wat al wel. Intentie als (eind)resultaat zien, negeert al deze tussenstappen. Dan gaat het op wilskracht in plaats van op hartskracht.

3. Herken wat je al doet, en wat doe je nog niet, om dit resultaat te bereiken

 • Zo ontdek je dat het soms helemaal niet zo veel moeite kost om iets toe te passen. Zo kun je onderweg al succesjes vieren als een deel ervan gelukt is!

4. Aan de bakVertrauen

 • Spannende onderwerpen of kwetsbaarheid tonen: het levert je zoveel op, ook al moet je door de zure appel heen. Dat is wat ik zelf in mijn leven elke keer weer ervaar: brrrrr, doen en ontdekken dat de sloot vaak een stuk ondieper is dan ik dacht.
 • Elke ochtend als mijn wekker gaat, blijf ik 5 minuten liggen en loop ik alvast mijn dag in gedachten door. Welk woord symboliseert mijn intentie van vandaag? Dit woord neem ik mee. Het geeft een hoop lichtheid en focus aan mijn dag.

5. Wat doe je als je intentie niet is gelukt?

 • Is er eerst nog iets anders moet gebeuren: wat zit er nog in de weg?
 • Ik heb ontdekt, dat als ik geen zin in iets heb of spannend vind, is het goed om even stil te staan bij deze weerstand. Die vertelt me vaak wat er belangrijk voor me is. Dat heldje. Neem die serieus.

6. Neem je kind als voorbeeld: vallen en opstaan

 • Haak niet meteen af. We zijn allemaal erg geoefend in de ‘zie-je-nou-wel-methode’. Open staan voor de ‘hoe-kan-het-ook-methode’ vergt wat meer geduld en sorry zeggen naar jezelf. Niet gelukt? Dan proberen we het nog een keer. Geen drama.
 • Net als ons kind dat steeds weer opstond als het viel. Net zo lang tot het wel lukte. Want hij wist dat het hem zou lukken. Hij zag immers anderen het ook doen, dus hij bleef proberen.
 • Rome werd niet in 1 dag gebouwd is. Zo werkt het ook met het veranderen van automatisch en ‘ingeburgerde’ situaties en gedrag in je eigen leven. Afleren is niet zo makkelijk na 30+ jaar trainen… Iets erbij leren lukt een stuk sneller. Als je je daar bewust van bent, wordt de keuze om het deze keer anders te doen, een stuk makkelijker. Wedden?

Laat mij weten welke intentie jij hebt in relatie tot jouw kind, je ex, of iemand die je triggert!

Vertel het me hieronder in de reacties. Als dank nodig ik je uit voor mijn eerstvolgende HELDENtrip voor ouder & kind aanstaande zondagmiddag 17 januari 2016 (of de keer erna). Een leuke laagdrempelige middag met elkaar, waar je samen teamspirit opbouwt. Waarbij we ook aan intenties gaan werken voor dingen die jullie achteraf soms liever anders hadden willen doen.

Doe je mee? Jullie zijn van harte welkom!
Klik HIER voor meer info en opgeven.

Groet van Kim

PS Vind jij het belangrijk dat meer mensen deze informatie ontvangen? Deel gerust dit bericht.

2 Responses to Intenties die niet werken

 1. Annemieke 13 januari 2016 at 10:50 #

  Ik vind het een heel goed idee om de dag te beginnen met een intentie. Ik ga het meteen inplannen. Dank je voor je mooie artikel, Kim! Mijn intentie is een zo goed mogelijk voorbeeld te zijn voor mijn kinderen. Wil je je kinderen mooie dingen leren, dan zul je dat zelf ook moeten uitleven.

  • Kim Oostveen 13 januari 2016 at 11:15 #

   Hai Annemieke, leuk, ik ben benieuwd wat voor mooie intenties er in je opborrelen! En inderdaad, het voorbeeld leven dat je voor jezelf en je kinderen wilt. Geniet ervan!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.