Hoofdmenu

Het beste kado: je ex iets gunnen

Veel gescheiden ouders vinden het moeilijk om de andere ouder iets te gunnen. Vaak zit er nog te veel in de weg: pijn, verdriet, wrok. Gemiste kans! Want je ex iets gunnen, is het grootste kado dat je kunt bedenken. Niet zozeer voor hem of haar. Vooral voor je kinderen. En daardoor voor jezelf.

In deze blog geef ik je inzicht in hoe je je eigen ‘gun-factor’ kunt verhogen. Je leert meer gunnen aan een ander. Waardoor je meer geeft aan je kinderen en jezelf. Zij blij, jij blij. Het geeft je zoveel ruimte, vrijheid en vrede in je hart als het je lukt. Reken maar dat je daar een blijer mens van wordt!

Mijn ervaring
De grootste succesfactor van de goede relatie tussen de vader van mijn zoon en mij is onze hoge gun-factor. Ik gun hem veel. We helpen elkaar vaak. Daar ben ik trots op. Het is niet altijd makkelijk, want we hebben ook te maken met mensen om ons heen, met hun eigen belangen. Ik blijf echter kijken naar het grotere plaatje: het belang voor mijn zoon en daarbij een gezond driemanschap voor zijn opvoeding: vader – moeder – kind. Ook al wonen we niet samen en hebben we geen liefdesrelatie. Binnen deze kaders kan mijn zoon gedijen en zich verder ontwikkelen. En zijn andere mensen – familieleden en partners – welkom om aan te sluiten. Ik ben een blije moeder als ik de vader van mijn zoon blij kan maken. En daar wordt mijn zoon nog blijer van. 🙂

Christmas gift wrapped with bow, close-upRuimte nodig om te gunnen
Gunnen zegt alles over hoe jij zelf in je vel zit en of je ruimte voelt. Eigenlijk zegt het weinig over de ander en hoe die zich gedraagt of wat ie fout heeft gedaan. Het gaat namelijk niet om ‘offers’ of ‘concessies’. Dit creëert afstand en een ik-versus-de-ander gevoel. Gunnen daarentegen creëert verbinding en een samen-gevoel. Het resultaat: een groter plaatje dan alleen je eigen belang. Maar daarvoor moet je wel eerst terug naar jezelf om te ervaren of je de ander iets kunt gunnen. Hieronder beschrijf ik hoe je dat kunt doen en beantwoord ik de meest gestelde vragen erover.

(Ik vroeg een aantal mensen hoe gunnen voor hen werkt.
Met dank voor hun openheid, noem ik ze hieronder als “quotes”).

 1. Wat is gunnen?
 • Naast de standaard afspraken, flexibel omgaan met invulling van dagen die belangrijk zijn voor jullie beiden. Waar je je kind juist wel of niet bij wilt hebben. Bijvoorbeeld tijd met je partner, Oud & Nieuw, een familiefeest of ziekte.
 • “Ik gun mijn ex tijd voor zichzelf, ik gun hem tijd met de kinderen, of andere dingen waar ik hem mee kan helpen.”
 • “We gunnen elkaar wat af. Daardoor is er regelmatig geen regelmaat.”
 1. Waarom zou je de ander iets gunnen?
 • Door de ander iets te gunnen, geef je ook iets aan je kinderen en aan jezelf. Wat levert het op:
  • Voor de ander: een blijer mens. Rust en ruimte. Credits en dankbaarheid.
  • Voor je kinderen: meer tijd met de andere ouder. Gunnen creëert een vloeiender communicatie tussen ouders. Dit is wat kinderen het liefste willen.
  • Voor jezelf: iets kunnen betekenen als de ander het nodig heeft. Een ander een plezier doen, geeft een fijn gevoel. Weten dat er op een ander moment iets terug komt.
 • “Elkaar (iets) gunnen is liefde in een andere vorm gegoten. Zorg voor mijn kinderen. Want een gelukkige en tevreden papa zorgt voor geluk voor onze kindjes.”
 • Omdat ik weet dat het beter is voor mijn kinderen.”
 • “Ik weet dat ik geen maatstaf ben. Het perspectief van de ander telt ook.”
 1. Hoe bepaal je, of je een ander iets wilt gunnen?
 • Check in hoeverre je er blij van wordt als je de ander het gunt. Voel van binnen in je hart wat het je waard is, en schat in wat de waarde is voor de ander. En voel wat het resultaat zal zijn voor je kind. Weeg deze af.
 • Als je een hapering voel: ga van binnen na wat hiervoor de reden is. En beslis dan. Soms beslis je voor jezelf, soms beslis je voor de ander, soms ga je op zoek naar een tussenoplossing. Choose your battles. En vraag jezelf: wil ik ‘mijn zin’ of wil ik het beste voor ons allen?
 • “Bij mezelf van binnen voelen of ik iets wil gunnen. Als ik het alleen maar ‘denk’, dan gun ik het iemand niet genoeg. Ik moet dan eerlijk blijven naar mezelf en me afvragen waarom ik het wil.”
 • “Ik kijk naar mijn motief om een ‘offer’ te brengen. Een offer moet een keuze zijn, in vrijheid gegeven worden, anders is het een ‘must’ en bouw je ongemerkt verwachtingen opdat de ander iets terug moet doen.”
 1. Wat maakt het lastig om een ander iets te gunnen?
 • Als je het lastig vindt om een ander iets te gunnen, zit van binnen nog verdriet of boosheid over dat stukje dat met het gun-onderwerp te maken heeft. Voorbeeld: Je gunt de andere ouder geen tijd met je kind, als je zelf door die ouder gekwetst bent. Dat stukje in jou is nog te pijnlijk, waardoor het je niet lukt een ander perspectief te zien dan je eigen. En dus bv. te zien hoe fijn het voor je kind is om tijd met de andere ouder te hebben.
 • Vind je dat je al teveel gegeven/gegund hebt: ook hier zit het in jezelf. Jij bent over je eigen grens heen gegaan.
 • Ik weet dat als ik vanuit ‘krapte’ of moeheid beredeneer, ik dan vooral ‘geen zin’ heb.
 • “Ik loop wel eens tegen weerstand op. Als ik moe ben, het is zwaar met de kinderen alleen. Dan wil ik mijn eigen rust kunnen pakken en dan gun ik ‘t hem even niet.”
 1. Wat helpt je om de ander wel iets te gunnen?
 • Hoe het bij mij werkt: als ik goed in mijn vel zit en ik mijn hart kan openstellen (door voldoende aandacht aan mezelf te geven) dan lukt het me makkelijker een ander iets te gunnen. Het helpt me ook om te erkennen dat er iets is waarom me dat niet lukt (pijn, verdriet, moeheid). Als ik dat stukje van mezelf helemaal ‘gezien’ heb, dan gaat het als vanzelf dat ik iets kan doen voor de ander.
 • Pas als je de pijn die jij voelt, een plekje hebt gegeven, krijg je ruimte in je hart om een ander iets te gunnen. Voor die tijd zit je eigenlijk nog vast ‘in je eigen gedoe’.
 • “Zorg voor mezelf. De maand erop is er dan weer ‘ruimte’. Naar mezelf luisteren wat ik nodig heb.”
 • “Wat mij helpt, is mij verplaatsen in de situatie van de ander.”
 • “Mij helpt het om mijn gedachten van moeite te mogen delen met diegene. En als de ander het dan zelfs nog oprecht kan begrijpen, helpt mij dat enorm.”
 • “Durven loslaten en vertrouwen dat t oké is, terwijl het resultaat anders wordt dan je oorspronkelijk had gewild… Dan valt t misschien wel gewoon mee.”
 1. Wat is het effect van de ander iets gunnen?
 • De wereld is opeens veel groter dan alleen jijzelf met je ‘geen zin’ of een ex ‘zijn zin geven’. Er is verbinding en een samen-gevoel. Je maakt de ander blij. Je weet dat je dit doet voor een groter plaatje: het belang van je kind. Dat voelt je kind, echt.
 • Er komt meer rust en ruimte in jou want je stelt jezelf open voor een andere keuze dan die van jou. Meer lichtheid. Er groeit vertrouwen tussen jou en de ander. Dat maakt dat je je meer verbonden voelt met de ander. En doordat die verbinding steeds een beetje sterker wordt, worden beslissingen in de toekomst makkelijker. Je staat minder ‘op scherp’ om je pijn en grenzen te verdedigen, en maakt de uitkomst van de beslissing minder uit. It’s all good.
 • Dit brengt je een glimlach en trots. In ieder geval doet dit het met mij. En dit is jouw allerbelangrijkste kado voor je kind – en jezelf: dat je steeds vaker met rust in je hart kunt denken, ‘wat het resultaat ook is, het is oké.’
 • “Ik ben blij om stil te staan bij wat me helpt iemand iets te gunnen. Het helpt ook, want ‘talk the talk’ is makkelijk, maar ‘walk the talk’ toch héél stuk lastiger!”

Ik ben benieuwd waar jij trots op bent:
wanneer gunde jij een ander iets, terwijl je dit best een beetje moeilijk vond?
Vertel me hieronder in de reacties, en ik stuur je als dank een mooi kado.

En gun je jezelf ook eens een mooie middag? Kom dan langs in het nieuwe jaar bij 1 van de activiteiten voor jullie als ouders, en jullie kinderen. Op zondag 17 januari a.s.  is er weer een nieuwe HELDENtrip voor ouder & kind. Samen een gezellige middag met activiteiten, elkaar anders leren kennen, teamspirit opbouwen voor als je het nodig hebt in lastige periodes.
Doe je mee? Klik HIER voor meer info en opgeven.

Ik wens jullie veel lichtheid en gunnen in 2016!
Groet van Kim

PS Vind jij het belangrijk dat meer mensen deze informatie ontvangen? Deel gerust dit bericht.

 

 

 

5 Responses to Het beste kado: je ex iets gunnen

 1. Eva 30 december 2015 at 01:04 #

  Natuurlijk is het moeilijk om de ander iets te gunnen na alle verdriet die je elkaar aandeed (yes it takes 2!). Maar vergeet niet dat je ooit enorm veel van elkaar hield en samen iets hebt geschapen dat 100% liefde is: jullie kind(eren).
  Ik heb de vader van mijn kinderen (ik spreek liever positief dan negatief over hem, dus heet hij de vader van mijn kinderen en niet mijn ex) uit de schulden geholpen door hem een rentevrije lening te geven. Zodat ik wist dat hij, en dus ook mijn kinderen, stressvrij met een schone lij kon beginnen.
  Ik had dit geld zelf uiteraard ook niet. Dat heb ik geleend van vrienden en ik heb een jaar enorm hard moeten werken om hen af te betalen. De vader van mijn kinderen weet dat niet, en dat hoeft ook niet.
  Hij betaald mij nu nog af, in bedragen waardoor hij niet opnieuw in de problemen komt.

  • Kim Oostveen 30 december 2015 at 01:14 #

   Hai Eva, dank voor je reactie. Ja, inderdaad, ‘ex’ klinkt niet zo leuk…. Wat mooi dat je dit kunt doen. Wat een liefde spreekt uit je woorden. En je onbaatzuchtigheid. Je noemt wat het hem oplevert: stressvrij met een schone lei beginnen. Fijn zeg. En ben benieuwd, wat heb je gemerkt dat het jouw kinderen heeft opgeleverd? En jou zelf?
   Groet Kim

   • Kim Oostveen 30 december 2015 at 01:15 #

    NB kadootje als dank voor je reactie is nog in de maak, dit stuur ik je zsm!

 2. Kim 21 maart 2018 at 10:48 #

  Gunnen is moeilijk als de vader van je kind een man is die in de relatie alleen aan zichzelf dacht, voortdurend vreemdging en je bewust zoveel pijn heeft gedaan, voor wie en ook voor de relatie zelf, je alles hebt gedaan en waarna je zoveel hebt moeten achterlaten; een prachtig huis dat je zelf ontworpen hebt (waar hij nu woont) en je toekomstdromen en de mogelijkheid om nog met iemand anders kinderen te krijgen omdat je daar nu te oud voor bent, omdat je al je goede tijd hebt verspild aan een man die je aanvankelijk gouden bergen beloofde, maar na de komst van een kind langzaam steeds meer zijn gitzwarte kanten liet zien….

  Die niet even de moeite nam om eerlijk aan het begin van onze relatie zei dat hij eigenlijk niet van je hield en dat hij niet monogaam is. Maar gewoon zweeg, terwijl hij stiekem met zijn ene been in een geheim leven bleef staan, maar thuis deed alsof hij een familieman was.

  Als zoiets je overkomt, als je de 40 gepasseerd bent, alles anders is dan vroeger, hij gewoon weer nieuwe kinderen bij nieuwe vrouwen maakt, en tegen je zegt dat hij graag je beste vriend wil zijn, maar ook geen remmingen voelt om tegen je te schreeuwen en zijn middelvinger tegen je op te steken als hem dat zo uitkomt…..

  ….dan is het heel lastig om hem het (dat) geluk te gunnen.
  Om hem te vergeven.

  Ik zou het heel graag willen, echt zo graag, maar ik kan het gewoon niet…. hij heeft mij té veel pijn en verdriet gedaan, ook in de jaren nadat we uit elkaar waren. En de gevolgen van zijn gedrag tijdens onze relatie -zijn liefdeloosheid, respectloosheid, vreemdgaan- voel ik nog elke dag, heel diep.

  Het wekelijks moeten missen van mijn kind bijvoorbeeld, omdat HIJ er voor koos zich zo te gedragen. En nu moet ik daarvoor boeten… zo voelt het, door zo vaak mijn zoon te moeten missen…. het zo onrechtvaardig…

  Helaas dit soort mannen bestaan echt.
  En nu na 10 jaar moet ik constateren -ook na de vriendschap (dacht ik) die we naderhand nog wel hebben geprobeerd- dat hij me alleen maar heeft gebruikt. Zoals hij zijn huidige scharrel gebruikt etc….

  En ik kan je niet zeggen hoe verwoestend zoiets is.

  Hem dan zijn geluk gunnen is een brug te ver…

  • Kim Oostveen 21 maart 2018 at 10:59 #

   Dat is een flink verhaal, Kim. Er is een hoop gebeurd en er is veel verdriet en boosheid, lees ik. Ik kan me voorstellen dat dit in de weg staat om de ander zijn geluk te gunnen. Mijn boodschap onderliggend is daarom, om je kind geluk te gunnen. Vaak ervaren kinderen geluk in het contact met hun beide ouders. En een gelukkig kind geeft meer rust bij jezelf. Naast het feit dat je dit alles zelf een plekje moet geven, om weer van het leven te kunnen genieten. Vaak is dan afstand de beste manier. Helemaal los komen en jezelf weer hervinden nadat je focus lang op de ander is geweest. Nu gaat het weer om jou. Wat jij wilt, en wat jij nodig hebt. En dat zo organiseren – binnen de situatie die er is – zodat jij weer verder kunt met het volgende hoofdstuk. Dat zal niet makkelijk zijn, maar wel de enige weg. Op welke manier kun jij jezelf weer geluk gunnen, zonder dat je te maken hebt met je ex-partner? Zodat je onafhankelijk wordt en stapje voor stapje op eigen benen staat voor jouw geluk. Heel veel sterkte!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.