Hoofdmenu

Kick-back: Hee, het ging toch zo goed?!

Stel: je gaat scheiden. Alles gaat redelijk goed, je hebt afspraken met elkaar gemaakt en beide begin je een nieuw leven. Zonder elkaar als partner. Het ziet eruit dat de kinderen hun weg ook daarin hebben gevonden. Je krijgt een nieuwe partner. Ook dat lijkt allemaal zijn plekje te hebben. En opeens, na een aantal jaar, begint je kind tegen te stribbelen en ‘doet niet meer mee’.

Een omslag
Pas sprak ik op 1 dag twee vrouwen die ditzelfde verhaal vertelden. Beide hadden een man met kinderen uit een eerdere relatie. En in hun nieuwe ‘samengestelde gezin’ ging het contact met de kinderen goed. Goed? Ja waarschijnlijk wel. En misschien kan het zo zijn dat de kinderen niet alles lieten zien. We zullen het niet weten. Alleen de kinderen zelf weten dat. Aan jou als ouder om hem of haar de ruimte te geven woorden aan te geven aan wat hij of zij voelt, en diep van binnen zou willen.

opgevenVan iedereen te vriend houden
Dat kinderen naar mate ze ouder worden, andere wensen krijgen en ander gedrag vertonen, is niet vreemd. Een voorbeeld. Kinderen tot ca 8 jaar vinden over het algemeen acceptatie van de groep en het gezin belangrijk, en zullen minder snel vertellen wat ze werkelijk vinden. Zij voelen zich verantwoordelijk en passen zich aan, waardoor er verborgen verdriet kan zijn. Kinderen in deze leeftijd kunnen zich zorgen maken over anderen, en dus ook over jou als ouder. En zij kunnen ervaren dat zij oorzaak zijn van een slechte relatie thuis. Naar mate ze ouder worden, leren zij in deze leeftijdsfase emoties, angsten en problemen steeds beter te verwoorden. Maar dat lukt ze nog niet altijd in 1 keer…

Naar afwijzing van 1 van de 2
In de bovenbouw-leeftijd (vanaf 8 tot ca 12 jaar) maken kinderen zich steeds een beetje losser van jou als ouder. Eigen meningsvorming en invloed van vriendjes neemt toe en de relatie met ouders wordt meer ter discussie gesteld. In deze fase uiten kinderen vaker hun emoties als boosheid of tonen onverschilligheid, waaronder verdriet of angst kan zitten. En kan er een terugslag zijn over de problemen thuis die een aantal jaar terug speelden. Als in een eerdere fase nog niet alle verdriet is verwerkt, kan nu opnieuw de schuldvraag de kop opsteken. Waarin een kind de ene ouder kan steunen en de andere afwijst. Puur, uit zelfbescherming en om overzicht te houden op de situatie.

Nieuwe partners in het speelveld
Een bijkomende complicerende factor is de komst van nieuwe partners. Als bij 1 van de 2 ouders een nieuwe relatie is (ook al bestaat deze al een tijd), en bij de ander niet, kan het kind de neiging krijgen om (alsnog!) meer loyaal te worden aan de ‘alleen-blijvende’ ouder. Zeker als bij de nieuwe partners gebeurtenissen plaatsvinden die nog duidelijker maken dat terugkeer naar de andere ‘oorspronkelijke’ ouder niet meer gaat gebeuren: de komst van een kindje of een huwelijk. Daar zit je dan als kind, met je hoop dat je ouders misschien nog bij elkaar terugkomen…

Praten & verhelderen
Wat te doen? De situatie is een gegeven, als ouders ben je uit elkaar. Allerbelangrijkste is ruimte te geven voor het uiten van gevoelen en wensen. Praten helpt! Of het nou met jou is als ouder, of met iemand buitenshuis. Alle gevoelens mogen er zijn. En daarnaast: realistisch zijn. Duidelijk zijn in dat je als ouders niet meer bij elkaar komt. Dat je altijd samen ouders blijft. En dat jouw kind nooit schuld aan jullie break-up of ruzies kan hebben. Dat is jullie ding.

Hou het bij je
Helder zijn over de situatie geeft duidelijkheid. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf. Ook al doet het nog zo pijn… Soms willen we stiekem (nog steeds) iets van de andere ouder, dat doorsijpelt in onze communicatie over hem of haar. Tegen onze kinderen. En dat merken ze. Feilloos. En maken daar hun eigen verhaal van.

Van praten naar doen!
Zo. Genoeg hart onder de riem. Help jezelf en je kinderen met het beseffen van de huidige situatie. Wat die ook is. En wil je in een soms wat lastige periode juist niet zoveel praten maar juist lekker doen? Even stoom afblazen, ‘team-spirit’ met elkaar ervaren en vertrouwen verder uitbouwen met je kind? Dan weet je me te vinden voor activiteiten voor je kind, of voor jou en je kind samen:

Zie de website van My Tree House voor meer info en data.

Graag tot ziens!
Groet Kim

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.