Hoofdmenu

Omdenken bij scheiding

verdrietig op zichzelfEen scheiding is per definitie niet leuk. Het gaat gepaard met verlies, rouw, emoties, aanpassen aan veranderingen, vallen en opstaan. De scheiding veroorzaakt allerlei situaties, die je als een probleem kan zien. Helemaal logisch. Maar is elk probleem ook een probleem? Of kun je sommige problemen ook als mogelijkheid zien?

In deze blog nodig ik je uit om sommige problemen rondom de scheiding om te denken. Naar mogelijkheden. Want soms zijn het dingen die minder een probleem hoeven te zijn dan je denkt, als je ze door een ander brilletje bekijkt en er anders mee omgaat. Ik geef je 10 creatieve, ontregelende en vooral constructieve vragen om jouw probleem anders te bekijken. Dit geeft je lucht. Waardoor je er meer kunt zijn voor je kind.


Luchtig
Ik kreeg een reactie dat mijn blogs soms wat ‘zwaar’ zijn. Of ze ook wat luchtiger konden. Ik moest grinniken. Ze hadden helemaal gelijk! Het leven is niet alleen maar zwaar. En net zoals mijn HELDENactiviteiten – zo speels als mogelijk, zo serieus als nodig – kan ik ook mijn blogs invullen. Zo leef ik mijn leven, met veel ballen in de lucht, zwaar en licht. Dit kun jij ook! Het leven is mooi, en ondanks scheidingsperikelen kun je van het leven genieten. Zelf en met je kind. Zonder dat de emoties of bezwaren ‘weg hoeven’.

Inspiratie
Aanleiding voor deze blog was de “Grote Omdenk Opvoed Show” waar ik samen met de vader van mijn zoon heen was vorige week. Mijn verjaardagscadeau aan hem, speciaal voor ons als ouders van onze eigenwijze flapdrol. Iets om samen te doen, verbinding te maken en ons ouderschap op een leuke manier te bekrachtigen. Briljante show. Een aanrader! We hebben 2 uur lang hard gelachen en ook nog wijze lessen over opvoeden meegekregen. Waarom konden we hard lachen: door herkenning, door de spiegel die we kregen aangereikt, en doordat we het konden delen. We konden onze ‘issues’ zien door de ogen van de ander, en door de ogen van ons kind.

Wenkbrauwen optrekken
Ik deel paar lessen graag met je. Laat ze je doen grinniken en op zijn minst je wenkbrauwen optrekken. Van verrassing. Omdat je op een ander been gezet wordt. Niet omdat je ‘probleem’ weggewimpeld wordt. Niet omdat je je niet moet aanstellen. Niet omdat het niet ‘zwaar’ mag zijn. Maar gewoon, omdat je ook mag ontdekken dat je eigen perceptie die van jou is. En het je leven een stuk lichter en leuker maakt als je ontdekt dat er nog meer percepties zijn. Dat andere brilletje. Welke kleur heeft die? Roze, zwart, groen of paars met gouden stipjes? En je kind: welk brilletje heeft die?

Eenvoud
Kinderen zijn de grote helden in omdenken. Gaat vanzelf. Veerkrachtig, creatief, onbevangen en direct. Als ik vraag ‘Wat is er leuk na de scheiding’, komen de beste antwoorden: “nu heb ik opeens 3 leuke broertjes erbij, ik ga 2x op vakantie, ik heb 2x een X-box, ik begrijp veel beter waarom ik iets voel, ik kan veel beter met papa praten, ik mag eindelijk chocola eten, we krijgen een hondje!”

Naast elkaar
En zijn hun problemen er ook nog? Ja hoor. Alleen die zijn er op het moment dat ze er mee bezig zijn. En op andere momenten zijn ze plots weer bezig met spelen, lachen, kletsen, dansen, rennen, lezen, en gewoon hun leven leiden. Er hoeft niets weg. Maar het mag naast elkaar bestaan. Als er voor beide delen – licht en zwaar – maar ruimte mag zijn. Elk moment van de dag.

Probleem?
Ik speelde het Omdenk-kaartspel met een gescheiden moeder en haar kinderen. De kaartjes gaven een verfrissende blik op de klachten die zij had. En haar kinderen hadden. Door de vragen konden ze elkaar meer ‘horen’. Hoe het voor de ander was. Met deze vragen nodig ik nu jou uit. Met of zonder je kinderen.
Wat zit jou hoog, wat is jouw probleem? Of klacht, mag ook. Neem het in gedachten en visualiseer het zodat je het bijna kunt vastpakken. En van binnen voelen hoeveel je er van baalt. En stel jezelf dan de volgende vragen rondom dit probleem. Doe eens gek en wees eerlijk! En je kunt deze vragen dus ook in gezinsverband stellen, samen met je kinderen.

1. Kun je een top 3 maken van waar je het meeste naar verlangt?

2. Wat zou je doen als je alles zou mogen en durven?

3. Waar moet je sowieso mee stoppen?

4. Heb je in het verleden dingen nagelaten, waardoor het probleem groter werd?

5. Stel dat je probleem de bedoeling is, waarvan dan?

6. Wat als je je vanaf vandaag alleen nog maar zou richten op dingen die wel werken?

7. Is de onhebbelijkheid van de ander niet een vaardigheid die jij jezelf eigen zou moeten maken?

8. Wat zou er gebeuren als je exact hetzelfde doet als wat de ander doet?

9. Wat is jouw eigen aandeel in het probleem?

10. Is er iets wat de ander niet van jou weet? Wat zou er gebeuren als je dat bewust zou tonen?

Positief effect
Als ik een klacht heb, en deze vragen erover heen leg, merk ik dat eerst een beetje weerstand komt. Ja daahaag…. maar als ik nieuwsgierig blijf en eerlijk antwoord geef, merk ik dat er nieuwe invalshoeken bij komen. Ik krijg het perspectief van de ander(en) mee en ik kan ook positieve kanten ontdekken. Zo verandert mijn beleving van het probleem. En lijkt mijn probleem soms minder groot te worden, kan ik het oplossen of een plekje geven. En heb ik meer ruimte voor de mensen om mij heen. Zeker voor mijn kind.

Ik ben benieuwd wat er met jou gebeurt als jij jouw probleem bekijkt via deze vragen.
Welke vraag geeft je het meest verrassende antwoord? 
Laat me weten hieronder in het reactieveld.
Als dank voor jouw reactie stuur ik je als dank nog 15 omdenk-vragen toe!

En natuurlijk zijn jullie weer welkom op de eerstvolgende HELDENtrip vindt plaats komende zondagmiddag 17 april 2016 van 15.00-17.00 uur. Een leuke laagdrempelige middag met elkaar, waar je samen teamspirit opbouwt. Zo leer je van elkaar wat je beide nodig hebt in jullie contact. En je hebt gewoon lol met elkaar, da’s het belangrijkste!
Klik HIER voor meer info en opgeven.

Groet van Kim

PS Vind jij het belangrijk dat meer mensen deze informatie ontvangen?
Deel gerust dit bericht.

10 Responses to Omdenken bij scheiding

 1. Albert Tijmes 9 april 2016 at 16:17 #

  Hoe mooi de vragen wijzen naar een pro actieve houding van een “slachtoffer”

  • Kim Oostveen 9 april 2016 at 20:14 #

   Hallo Albert, leuk dat je dat ziet. Inderdaad, it takes 2 to tango… dus heb je beide een aandeel. En deze manier nodigt je uit om te kijken wat je zelf kunt doen om het probleem aan te pakken. En, ben benieuwd, welke vraag vind jij het meest verrassend?
   Groet Kim

 2. Anneke 10 april 2016 at 20:25 #

  Hallo Kim,

  ja, omdenken is een mooie manier om anders tegen een probleem aan te kijken.

  en als antwoord op je vraag: Ik kies voor vraag 7. Datgene wat mij irriteert bij een ander is heel interessant om bij mij zelf te onderzoeken!

 3. Kim Oostveen 10 april 2016 at 21:11 #

  Ja he Anneke, die wringt maar is daardoor des interessanter! Dankje voor je eerlijke antwoord!

 4. Jantine 12 april 2016 at 18:09 #

  Hoi Kim, ik probeer altijd te bedenken wat mijn eigen aandeel is in een probleem. Da’s niet altijd makkelijk, en vaak moet ik eerst door de nodige strijd of emoties heen. Maar het werkt wel heel louterend, en ik merk dat ik daarna zelf makkelijker verder kan, dat ik niet blijf hangen in een probleem of vervelende situatie.

  • Kim Oostveen 13 april 2016 at 16:53 #

   Hallo Jantine, wat een mooi voorbeeld geef je daar zeg. Ja fijn he, hoe stevig het voelt dat uiteindelijk jij de regie hebt over je eigen probleem. En nee het is niet altijd makkelijk. Wel dapper!

 5. Ria Veltmaat 15 april 2016 at 08:04 #

  Wat heerlijk herkenbaar! Door open vragen aan onszelf te blijven stellen houden we ruimte voor verandering.
  Dankjewel voor jouw blog.

  • Kim Oostveen 15 april 2016 at 23:00 #

   Wat leuk, je reactie, Ria. Inderdaad, ruimte voor verandering, dat is wat lucht en lichtheid geeft. Dankjewel!

 6. Ardy 26 juni 2016 at 11:27 #

  Wanneer een ander je raakt, zegt dat iets over jezelf. Wat wil er van binnen uit gehoord worden. Wat in jezelf wil zich graag ontwikkelen. Eigenlijk moeten we dan dankbaar zijn voor de spiegel die ons voorgehouden wordt. Alleen wanneer je er middenin zit ben je jezelf daar niet bewust van.

  • Kim Oostveen 26 juni 2016 at 23:29 #

   Ardy, wat mooi verwoord, zo is het inderdaad. Als je veel aan je hoofd hebt, zoals bv na een scheiding, dan is het moeilijk om ruimte te hebben voor andere perspectieven. En ook niet altijd voor de vraag ‘en wat betekent dat voor jou’. Of ‘wat kun jij hierin bijdragen, voor jezelf en voor het geheel, en je kinderen’. Alleen al om het leven dan prettiger te maken, of het gevoel te hebben dat je hier zelf iets in kunt doen. Dat is waarom ik mijn blogs schrijf. Dankje voor je aanvulling.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.