Hoofdmenu

Stoertje!!

superheldenDe Hulk, Spiderman, Batman, Superman, She-Ra, Angelina, Sigourney, Uma, Iron Man… In elke Helden-top 10 staan de stoere, stuntende, mensen-reddende, populaire types. Van die gespierde wezens die bijna buitenaards lijken, omdat ze zoveel dingen kunnen!

Held op sokken?
Ik organiseer met My Tree House allerlei Helden-activiteiten voor kinderen. Hierbij krijg ik regelmatig de reactie, of dit wel de bedoeling is: een Held is toch sterk en stoer? Is de boodschap dan dat kinderen vooral stoer en nooit bang mogen zijn? Hele goeie vraag. Mijn antwoord: nee.

Hart op de goede plek
Alle Helden in de films hebben een paar dingen gemeen: ze laten hun hart spreken, ze hebben goede intenties, en zetten deze om in acties. En als ze ‘niet in actie zijn’, dan zijn ze vaak lieve, rustige, eerlijke mensen die ook soms twijfelen of hetgeen ze doen, goed is. Kijk naar de Hulk voordat ie verandert in het groene ‘monster’. Superman met zijn haartjes strak gekamd. Of Uma die eigenlijk eerder een beetje verstrooid of gekkig doet. Eigenlijk gewone mensen. Die op het moment dat het nodig is, bij zichzelf te rade gaan en besluiten tot actie over te gaan om de situatie te veranderen. Spannend of niet. En dan is er eigenlijk geen twijfel meer. Dit kunnen wij allemaal, en zeker ook kinderen.

Stoer
Hoe weet ik dat? Omdat ik dit zelf heb ervaren. Bij mijn Helden-activiteiten gebruik ik mezelf als inspiratie. Als meisje was ik stoer, bijdehand en met een grote mond, om me te wapenen tegen lastige situaties. In de klas, mega-irritant tegen de meester, hem negerend. Later in de disco, waar ik op de vuist ging met jongens die mij provoceerden. ‘Stoertje’ werd ik regelmatig genoemd. Best handig om stoer te zijn, maar eigenlijk wilde ik wat anders. Gewoon leuk contact, gezelligheid en kletsen, en soms een knuffel of een arm om me heen. Maar vragen? Ho maar.

vingers knuffelenHandtastelijk
In mijn studententijd kreeg ik vriendinnen die ‘handtastelijk’ waren. Brrrr. Ze zaten aan mijn been en arm, en gaven me knuffels. Wist ik veel hoe daarmee om te gaan. En leerden ze me dat ik duidelijker mocht zijn met aangeven wat ik nodig had. Niet ervan uitgaan dat ze dat wel wisten, ‘want ze kenden me toch?’. Gewoon vragen. Punt. Sjemig, vragen zat echt niet in mijn systeem…

Doen en ontdekken
Ik ben gaan uitproberen en oefenen. Soms bewust, soms onbewust. Vond het berespannend. Wederom brrrr. Maar ik ontdekte dat als ik een knuffel vroeg, mensen om mij het me graag gaven. Wow! Waar ik een Held was in stoer doen, kon ik dat steeds vaker vervangen het vragen van hulp of een knuffel. Daar ben ik nu meer een Held in geworden. En weet je, stoer doen kan ik nou eenmaal heel goed en dit zal er in bepaalde situaties als eerste ‘uitschieten’; dit heb ik heeeel goed geoefend. Gelukkig heb ik nu ook andere mogelijkheden die ik uit mijn rugzakje kan toveren.

Ontdek de Held in jezelf!
Deze opties wil ik kinderen meegeven in mijn Helden-activiteiten. Dat je als Held – hoe spannend ook – mag blijven staan voor wat jij belangrijk vindt. En dat je om hulp mag vragen, of een traan mag laten zien. Dan ben je voor mij de grootste Held ooit.

In mijn Helden-middagen geef ik kinderen de ruimte om lol te hebben en stoom af te blazen. Door middel van ludieke en laagdrempelige activiteiten leren zij de Held in zichzelf ontdekken, die hen vertelt wat ze nodig hebben in lastige situaties.

Kom je ook de Held in jezelf ontdekken op mijn Helden-middagen?
Dat kan op verschillende momenten:
• In de zomervakantie op woensdag-donderdag-vrijdag van 14.00-16.00u.
• Op de speciale Helden-middag: zaterdag 22 augustus van 14.00-17.00u.
• Na de vakantie gaan we door, vanaf september!

Kijk voor meer informatie en data op www.mytreehouse.nl/helden-middag.
Interesse in deelname? Email mij dan op kim@mytreehouse.nl. Dan neem ik contact met je op.

Enne… nog iets anders: Doe jij wel eens stoer, terwijl je eigenlijk iets anders wilt?
Ik ben wel benieuwd… laat es weten?

Fijne dag!
Groet Kim

PS: Hebben jouw kennissen ook baat bij mijn blog?
Fijn als je het met hen deelt via Twitter, Facebook, Linkedin!

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.