Hoofdmenu

Strategieën van kinderen op verandering en stress (deel 1)

opgevenWij mensen hebben een aantal basisreacties als we ons overweldigd voelen door veranderingen en stress. Al van jongs af aan ontwikkelen we deze strategieën om ons staande te houden. Zo ook jouw kind. Als je weet wat je kind met deze reactie je onbewust wil vertellen, kun je hem beter ondersteunen in lastige situaties.

In 3 delen deel ik met jou wat er met kinderen gebeurt bij heftige gebeurtenissen.
En wat jij daarmee kunt als ouder.

In dit blog (deel 1) vertel ik hoe kinderen strategieen opbouwen als reactie op stress.

In deel 2 beschrijf ik de 5 basisreacties van een kind bij verandering en stress.
In deel 3 vertel ik wat een kind hier onbewust mee wil vertellen; zijn boodschap en wat hij nodig heeft.
En in een webinar (deel 4) vat ik dit samen, aangevuld met hoe deze basisreacties voor jou als ouder werken.

Aanleiding
Voor mijn vorige webinar ging ik terug in de tijd langs allerlei grote veranderingen en stressvolle momenten.
In verschillende leeftijdsfasen. En ik zag zo helder dat ik in elke situatie een andere strategie gebruikte om staande te blijven. Ik wist niet beter. Mijn gedrag maakte totaal niet duidelijk wat mijn eigenlijke behoefte of vraag was.
En ik wist niet hoe ik mijn ouders moest vertellen dat ik gewoon grote armen en een knuffel nodig had.
Sterker nog, ik besefte niet eens dat ik die knuffel nodig had.

Kracht
Zoveel jaar later heb ik hier mijn kracht van gemaakt. Juist deze ervaringen hebben me veel geleerd.
En zet ik nu om in steun aan anderen, grote en kleine mensjes. Daar ben ik heel dankbaar voor.
En kan ik ouders wegwijs maken in het ‘lezen’ van hun kind.

Reflectie
Kijken naar mijn strategieën als kind leert me over wat ik belangrijk vind. Hoe ik dingen doe en hoe ik mijn kind opvoed.
Hoe hij reageert op situaties, en hoe ik reageer op hem. Waar ik mijn eigen moeder of vader kopieer.
Soms handig en soms helemaal niet… En waar ik soms een oordeel op heb, hoe ik dat doe.

Onderliggende vraag
Ik heb deze waardevolle informatie samengevat. Omdat ik erin geloof dat wij (jij en ik en onze kinderen) ons allemaal staande houden met dezelfde strategieën. Het maakt het leven zoveel makkelijker als we dit van onszelf en elkaar herkennen. Dat we met ons hart luisteren naar de onderliggende vraag, in plaats van te reageren op het gedrag dat we zien aan de buitenkant. Want die twee kunnen nogal verschillen.

Waarom?
We ontwikkelen basisreacties om staande te blijven als er iets heftigs gebeurt. Daar beginnen we mee bij onze geboorte. Om te overleven en om geen pijn te voelen. Maar ook omdat we bepaald gedrag vaak onbewust voorgedaan kregen door 1 van onze ouders. Of we ontwikkelen een tegen-reactie op bepaald gedrag van onze ouders dat we totaal afkeuren: we doen precies het tegenover gestelde. Ik zie het mezelf regelmatig doen. En jij?

Vormen
De reacties zijn gebaseerd op de 3 overlevingsstijlen:
vechten:      aanvallen, confrontatie zoeken, hard werken
vluchten:     weglopen, buiten bereik raken, het niet ‘aangaan’
bevriezen:   roerloos blijven en verstijven, soort ‘blanco’ worden.
Ik zie veel kinderen die hun gedrag veranderen zodra het spannend wordt.
Onrustig, stoeierig, dromerig, lacherig, druk doende en ijverig, stil worden of weglopen…

Extravert – introvert
Soms zijn deze reacties naar buiten gericht en kan iedereen meegenieten (extravert), en soms zijn ze naar binnen gericht en lijken ze bijna onzichtbaar (introvert). Een voorbeeld van een extraverte reactie is een kind dat de strijd aangaat of heel hard zijn best gaat doen. Een voorbeeld van de introverte reactie is een kind dat droomt of zich klein maakt.
Hierover meer in deel 2.
We hebben alle mechanismen in ons, de ene hebben we meer getraind dan andere…


Ik ben benieuwd: welk gedrag vertoont jouw kind als het spannend of heftig wordt?
Laat me hieronder de blog weten. Dan neem ik het mee in deel 2! 

Ik zou een boek over kunnen schrijven over dit onderwerp! Maar we houden het behapbaar… We doen het stap voor stap.
In deel 2 beschrijf ik de 5 basisreacties van een kind bij verandering en stress.
In deel 3 vertel ik wat een kind hier onbewust mee wil vertellen; zijn boodschap en wat hij nodig heeft.

WEBINAR

Daarna vertel ik je in een gratis WEBINAR (deel 4) welke sleutels er bij de basisreacties zijn om kinderen hierbij te helpen.
Dit zit soms in heel kleine dingen. Daarnaast vertel ik je hoe deze basisreacties voor jezelf werken.
Doe je mee op donderdag 2 februari 2017 om 20.30u?
Meer info en opgeven kan via deze link.

 

ONLINE CURSUS

Met de tijd kunnen bovengenoemde strategieën veranderen bij je kind. Net zoals mijn gedrag indertijd.
Waarom? Omdat een kind veranderingen verwerkt in een aantal stappen.
Elke stap is anders, en steeds heeft hij andere ondersteuning nodig van jou als ouder.
Inzicht in deze stappen geeft je handvatten om makkelijker in te spelen op die basisreacties van je kind.
Daarom heb ik een overzichtelijk stappenplan gemaakt, in de vorm van een online cursus.
In deze ONLINE CURSUS ‘Grip op verandering & verlies’ in jullie gezin kun je in 6 weken ontdekken
wat je kind doormaakt & hoe je hem kunt helpen. Nieuwsgierig?
Je kunt meer lezen & opgeven via deze link.

Lieve groet,
Kim
My Tree House

PS Vind jij het belangrijk dat meer ouders deze informatie ontvangen?
Fijn als je dit bericht deelt met hen.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.