Hoofdmenu

Summer – time for bonding met je kind!

IMG_4530Zomertijd, vakantie, eindelijk gelegenheid om te doen waar je zin in hebt. Dat zijn dingen voor jezelf, en hopelijk ook dingen samen. Als er ruimte is in je agenda, ontstaat er ruimte in je dag en in je hoofd. En zo ook ruimte voor elkaar. Elkaar weer ontmoeten en daardoor nieuwe dingen van elkaar ontdekken. Ouder en kind.

In deze blog pleit ik voor tijd nemen voor elkaar. Juist in deze vrije-tijd, zodat je de batterij niet alleen voor jezelf oplaadt, maar ook met elkaar goede credits opbouwt zodat je er na de vakantie weer tegen kunt. Dan kunnen jullie in alle drukte en de soms lastig thuissituatie, je herinneren wat er ook is.

Ik wil niets vertellen
Waarom? Omdat ik in de afgelopen maanden zoveel kinderen heb gesproken die zeiden dat ze niemand wilden vertellen over hun verdriet of boosheid. Dat ze dat voor zichzelf wilden houden. “Want anders krijg ik weer allemaal vragen, en daar heb ik geen zin in. Ik baal dan gewoon”. En ondertussen zitten deze kinderen wel met die emoties van binnen. En daar zit jij dan als ouder.

Hij komt op zijn moment
Ik geloof erin dat als jij je kind de ruimte geeft, dat dat alles is wat hij nodig heeft. Het gaat er eigenlijk niet om dat jij weet wat er speelt bij hem. Sorry, dit is vast niet leuk om te horen… maar het gaat erom dat hij weet, dat wanneer er iets speelt bij hem, dat hij weet waar hij jou bij nodig heeft. En bij jou wil en durft te komen daarmee, op het moment dat het klopt voor hem.

Vertrouwen en openheid
Dit moment kun je als ouder niet forceren. Nooit. Hoe meer je trekt of duwt, hoe meer hij het in zich houdt. Of sociaal wenselijke dingen antwoordt. Dat wil je niet. Dus: zorgen voor onderling vertrouwen en openheid. Die door de dagelijkse drukte en misschien wel spanningen thuis of met de andere ouder, een beetje zijn vergeten. Hoe doe je dat: bonding. Verbinding in het Nederlands.

Samen-zijn
Wat is bonding dan? Gewoon. Tijd nemen voor elkaar. Tijd besteden met elkaar. 1-op-1. Dingen doen. Of niets doen. Niet te veel praten. Of vragen stellen. Liever niet. Bonding is voor mij samen-zijn. Zijn. En doordat je samen tijd doorbrengt, ga je andere zintuigen gebruiken dan alleen je spraak. Je gaat meer zien. Je gaat meer horen. Je gaat dingen voelen. En aanvoelen. Kleine dingen vallen op.

Non-verbale communicatie
Een oogopslag. Een reactie. Een toonhoogte van de stem. Lichaamshouding. Een verhaaltje dat je niet verwacht. Een zucht. Een glimlach. Maar ook een treurige blik. Die je alleen maar hoeft te beantwoorden met, jawel, bonding. Samen-zijn. Geen vraag. Gewoon, een knipoog. Een arm om de schouder. Een glas water. Of een zinnetje “als je er iets over wilt vertellen, dan ben ik er voor je”. Beschikbaar zijn.

Ruimte en rust
Je zult zien wat er gebeurt. Hoeveel ruimte een kind zal voelen, en er op gegeven moment gebruik van zal maken. Dan komt het vanzelf. Met informatie die het wil geven. Niet op het moment dat jij als ouder het wilt, of het verwacht. Maar op het moment dat je kind dat nodig vindt. En misschien hoeft je kind niet eens iets te vertellen, hij weet dat hij bij je terecht kan. Dat geeft rust bij hem, en dat ga je merken. Binnen no time. Omdat hij weet dat jij hem ziet.

Ik noem drie voorbeelden waarbij het binnen 2-3 weken werkte.

1. Een gescheiden moeder had zich voorgenomen meer tijd voor haar twee kinderen te nemen in de weekends en vanaf haar vakantie. Ze merkte meteen meer rust en vrolijkheid bij haar kinderen. En ook bij zichzelf.

2. Een stiefvader voelde regelmatig frustratie naar zijn stiefzoon toe. Hij is op mijn suggestie vaker leuke dingen met hem gaan doen, hij heeft berispingen wat losgelaten en regelmatig samen gaan lezen voor het slapen gaan. Het bracht hem zelf meer rust en ontspanning, en hij kon meer ‘hebben’ van zijn stiefzoon. Op zijn beurt werd zijn gedrag ook gezelliger.

3. Een gescheiden vader ging elke avond na het eten samen met zijn dochter de hond uitlaten. De hond was blij, maar ook vader en dochter hadden weer vaker onder-onsjes en ginne-gapjes thuis. Zonder dat ze heel veel praatten op hun wandelingetjes.

Ongelooflijk maar waar. Bonding werkt. Voor jong en oud. Als je het maar met aandacht voor elkaar doet.

Mocht je nog inspiratie nodig hebben:
Doen wat de ander leuk vindt. En doen wat jij leuk vindt. Samen nieuwe dingen verzinnen. ‘s Ochtends langer in bed hangen en nog een extra knuffel krijgen. Potje voetbal. Hangen in een hangmat. Elkaar voorlezen in bed. Samen mijn gratis video voorlees reeks afluisteren. Stukje wandelen voor het slapengaan. Serie kijken die je kind superleuk vindt en jij niet echt. Muziek luisteren of spelen samen. Karaoke doen. Whatever. Laat je kind kiezen en jij volgt. Kan jou het schelen.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen:
Start de dag met bonden. Een goeie knuffel als ‘goeiemorgen’. (of een highfive of knipoog bij de tieners en pubers die dat niet meer willen). Zo van, “hee, ik heb je in de peiling”. Mijn zoon en ik merken het gewoon als we de dag niet op die manier beginnen. Het is een soort ‘mindful’ momentje met elkaar. Heerlijk. Even afstemmen op elkaar. Zonder woorden: kunnen we de dag starten?
En dan gooien we er ook nog 1 tegenaan aan het eind van de dag. Een nacht-knuffel. Idem: kunnen we de dag afsluiten?

Doen jullie met me mee deze zomer?
Dan starten we het schooljaar meteen met een goed ingeoefende nieuwe gewoonte! 🙂
En, ik wil natuurlijk weten wat jullie favoriete manier van bonding is. Laat je me het hieronder weten?

——————–

Wil jij uitwisselen met mij en andere gescheiden ouders over bonding met je kind, of andere onderwerpen rondom opvoeding bij scheiding of co-ouderschap?

Wees dan welkom bij de koffietafel inspiratiesessie voor gescheiden ouders: HELDENverhalen.
De eerstvolgende is op donderdag 15 september a.s. van 20.00-21.30u. Geef je HIER op.
Meer informatie vind je HIER.

Meld je aan! Jullie zijn van harte welkom.

Groet van Kim

PS Vind jij het belangrijk dat meer ouders deze informatie ontvangen?
Deel gerust dit bericht.

 

 

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.