Hoofdmenu

Moeder-liefde!

bellenblaas moeder kindValentijnsdag. De Dag van de Liefde. Waarbij ik deze dag opdraag aan mijn moeder. Aan alle moeders. Gescheiden of niet. Moeders die er willen zijn voor hun kinderen, maar wat ze misschien niet altijd lukt. Moeders die het veilige nest creëren, waar de kinderen in kunnen rusten en kunnen uitvliegen als ze een stap verder durven en willen.

In deze blog vertel ik hoe de relatie met je moeder jouw eigen moederschap (of vaderschap) beïnvloedt. Hoeveel ruimte je zelf hebt om er echt helemaal te zijn voor je kind.

Mijn moeder
De aanleiding voor deze blog is mijn eigen moeder. Belangrijk in mijn leven. Het gaat al een paar weken niet goed gaat haar. Plotseling hersenbloedingen, met uitval van spraak en geheugen als gevolg. Er was in mij veel schrik, zorg, verdriet en ongerustheid over hoe het zich zal ontwikkelen. In de veelheid van ‘verplichtingen’ in mijn leven, kwam mijn moeder plots op de gedeelde nummer 1 samen met mijn zoon. En nog zoek ik hoe al deze ballen in de lucht te houden. Ik ben veel bij haar.

Liefde
En als ik bij haar ben, is er opeens stilte. En rust. En weten. Weten dat er zoveel liefde is tussen haar en mij. Dat alle intenties die zij heeft en ik heb, leiden naar liefde en betrokkenheid voor elkaar, ook al is onze uitingsvorm soms totaal anders. Kibbelen we, is er boosheid of frustratie. En voel ik de afstand die er soms in mij naar haar is, spontaan smelten. De scherpte is er vanaf. Van beide kanten. Kwetsbaar en zacht. Alsof er iets aan het ‘helen’ is tussen mij als dochter naar mijn moeder.

Afstand
Een moeder is essentieel in het leven van elk kind. Voor hechting, voor veiligheid, voor zorg en voor voeding. Voeding voor onze maag en voor ons hart. Als die basis goed is, kan een kind zich verder ontwikkelen. Als je op een bepaald moment in je leven je moeder mogelijk hard nodig had en ze heeft in jouw beleving niet aan jouw ‘oproep tot steun’ kunnen voldoen, kan het zijn dat je afstand hebt genomen. Afstand tot je moeder, en daardoor afstand tot anderen – zelfs je kinderen – omdat je niet goed weet hoe je de verbinding echt moet aangaan. Hoe je er echt voor je kinderen kunt zijn.

Verbinding
Gelukkig is elk moment een nieuwe kans om de afstand met je moeder te verkleinen en de verbinding weer aan te gaan. Hierdoor versterk je de verbinding met jezelf. Jij bent immers 50% DNA van je moeder en 50% DNA van je vader. En contact met jezelf geeft je stevigte om er nog meer kunt zijn voor je kinderen – in mooie en lastige tijden als een scheiding. En ik vertel je dit omdat mijn relatie met mijn moeder misschien wel eens vergelijkbaar kan zijn met andere moeder-kind-relaties. Hoe is die van jou?

Besluit
Ik wil je vertellen hoe dit voor mij was en is, toen en nu. Een kind met ruziënde ouders die op haar 16e gingen scheiden. Een kind dat het gevoel had dat haar moeder er niet altijd voor haar was toen ze het nodig had met de vele spanningen in huis. Een kind dat daardoor afstand nam van (onder andere) haar moeder, omdat ze het besluit had genomen om het alleen te doen. Een kind dat opgroeide tot een volwassen vrouw die nu moeder is van een zoon. Die vrouw die dat kind nog in zich heeft en haar regelmatig hoort roepen. Als een verongelijkt meisje, een kwetsbaar meisje, een onzeker meisje dat niet afgewezen, maar gehoord wil worden. En die door die afstand het soms spannend vindt om verbindingen echt aan te gaan. En het zelfs soms lastig vindt om er echt helemaal te kunnen zijn voor haar zoon. Want wat is dat eigenlijk, er echt helemaal zijn…?

Ontdekking
Voor alle duidelijkheid: dit stukje hierboven heeft niets meer met mijn moeder te maken. Dit heeft alles met mij zelf te maken. Ik nam indertijd het besluit om het alleen te doen. Ik besloot (figuurlijk) weg te lopen van het thuisfront – door mijn eigen plan te trekken en veel weg te zijn. Liet mijn oudere zus het opknappen. Dit is mijn talent geworden. Op gegeven moment ben ik met mezelf aan de bak gegaan en mezelf de vraag gesteld: Wat voor een dochter wil ik zijn? En wat voor een moeder wil ik zijn? Want met een kind kan ik niet meer weglopen. Wil ik niet. Al weet ik soms ook niet precies hoe het moet. En ik weet: ik bied alle liefde en veilige bedding die mijn zoon nodig heeft. En nu ik in deze fase mijn moeder op ‘een andere manier ontmoet’, verdiept die bedding voor mijn zoon zich steeds meer. Zachter, steviger, alsof ik meer weet wat het is om er echt helemaal te zijn.

Inspiratie
Waarom vertel ik dit? Omdat ik het vleesgeworden voorbeeld ben van hoe je als volwassen vrouw (of man) beïnvloed wordt in je moederschap (of vaderschap) door je eigen relatie met je moeder. Hoeveel ruimte je zelf hebt om er echt helemaal te zijn voor je kind. En ik ben net een mens. Dus dit geldt ook voor jou. Echt. Hoe beter jij je voelt over je moeder (of vader!) en jullie relatie nu en vroeger, hoe vrijer jij bent in je denken, doen en laten. Met name in stressvolle situaties, zoals scheidingen.

En je weet vast ook: ‘je beter voelen’ over een relatie creëer je zelf. Niet de ander. 🙂 In mijn volgende blogs vertel ik je meer over hoe dit dan concreet werkt: waarom de relatie met je moeder en je vader, en de besluiten die je neemt als kind, impact hebben op hoe jij omgaat met stressvolle situaties zoals scheidingen.

Ik ben benieuwd naar jouw relatie met je moeder.
– Wat herken jij van wat ik vertel over hoe jullie met elkaar omgaan?
– Of herken jij iets wat jij je kind ziet doen naar jou als ouder? 

Vertel het me hieronder in de reacties. Als dank nodig ik je uit voor mijn HELDENtrip voor ouder & kind. Een leuke laagdrempelige middag met elkaar, waar je samen teamspirit opbouwt. En van elkaar leert wat je beide nodig hebt in jullie contact. De eerstvolgende HELDENtrip vindt plaats a.s. zondagmiddag 14 februari 2016 van 15.00-17.00 uur, en is een speciale Valentijns-editie!

Doe je mee? Jullie zijn van harte welkom.
Klik HIER voor meer info en opgeven.

Groet van Kim

PS Vind jij het belangrijk dat meer mensen deze informatie ontvangen? Deel gerust dit bericht.

 

 

 

 

 

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.