Hoofdmenu

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

pakjesavond-met-familieDecember is de tijd voor verlanglijstjes. Voor Sinterklaas, voor Kerst en voor 2016. Eigenlijk hebben we elke dag een verlanglijstje… met bewuste en onbewuste wensen over hoe we willen dat de mensen om ons heen handelen. Onze (ex)partner. Onze kinderen. Dit is een pleidooi om bewust te zijn van je eigen lijstjes. En als je niet krijgt wat je wilt: hoe je open en ontspannen contact kunt houden met dierbare mensen om je heen.

Deze maand staat voor feest vieren en verbinding met onze naasten. Waarbij we ongegeneerd laten weten wat we willen hebben. Een verlanglijstje met grote en kleine dingen, dure en minder dure cadeaus. Meestal zorgen we er dan ook voor dat we iets van dit lijstje kopen voor de ander. Zij blij, jij blij.

Jouw verlanglijst
En de rest van het jaar? Dan hebben we eenzelfde verlanglijst. Drie verschillen:

  1. deze lijst is veel langer dan die in december
  2. je krijgt de items op deze lijst lang niet altijd cadeau
  3. als je niet krijgt wat je wilt, heeft dit negatief gevolg voor je relaties.

Het grote geheim: die mensen om ons heen hebben allemaal net zo’n verlanglijst!
De ironie ervan: deze lijstjes matchen lang niet altijd. Dan helpt een wortel in de schoen niet meer. Wat helpt wel?

Diep van binnen
In deze blog wil ik je bewust maken van de lijstjes die je maakt. Diep van binnen moet elke persoon om jou heen op een bepaalde manier handelen, zodat dit goed voor jou past. Je kind zeurt niet, je partner zegt regelmatig dat hij van je houdt, je ex betaalt gewoon de alimentatie. Als dat niet gebeurt, krijg je ‘last’ van die lijst. Een ontevreden gevoel, vinden dat het anders moet, balen, klagen. Waarbij je vaak wilt dat de ander ‘dat regelt’. Daar zit je dan. Eigenlijk wordt op dat moment je allergrootste wens op je lijstje niet vervuld: een open en ontspannen relatie met de persoon waar het om gaat.

Voorkeuren
We roepen vaak “ik oordeel niet!” Helaas, dat doen we wel. Verlanglijstjes werken heel simpel. We hebben bewuste en onbewuste voorkeuren, normen en waarden over mensen om ons heen. Hoe ze zich moeten gedragen en wat ze moeten doen. De ervaringen van onze jeugd en de normen die ons bijgebracht zijn door onze ouders, bepalen grotendeels wat we wel en niet leuk vinden. We noemen dit ‘conditionering’.

verlanglijstjeWel of niet
Het nut van een lijstje is dat het ons leven heel overzichtelijk maakt. Wat we wel willen (‘like’) en wat we niet willen (‘no-like’). En dat halen we bij de ander. Past het gedrag van de ander op de like-lijst, dan mag hij blijven. Doet hij iets wat ons niet aan staat, dan zetten we het automatisch op de no-like-lijst. Dan is het oppassen geblazen. Want na een x aantal items op deze lijst word je gediskwalificeerd uit iemands hart en later uit zijn leven, subtiel of vrij duidelijk. Daarbij is de kans dat iemand die eenmaal op de no-like-lijst staat erg klein dat hij nog terugkomt op de like-lijst (en in je hart). Ga maar eens na in je eigen leven. Ken je mensen die het ‘verpest’ hebben bij jou?

Nuttig
Een ding: er is niets mis met lijstjes maken. We doen het allemaal zonder dat we het doorhebben. Ik pleit ervoor dat je bewust wordt van deze lijstjes. Dat je gaat herkennen wat je specifieke voorkeuren en wensen zijn. En dat wat je kind of je (ex)partner doet niet ‘fout’ is, maar alleen niet op jouw lijstje staat. Het is een ander perspectief. En daar mag je samen uit komen, wil je open en ontspannen contact met elkaar. Je wensen communiceren naar jezelf en de ander.

Eerlijk
Resultaat: open en eerlijk contact, waarbij jullie samen de kans krijgen om het contact open, opgeruimd en ontspannen te houden. Met je kind, maar ook met je (ex)partner. Want juist dit contact heeft effect op jouw kind. Het is zijn basis, ook al zijn jullie gescheiden. En ik weet zeker dat bovenaan jouw verlanglijstje staat ‘mijn kind staat opgeruimd en blij in het leven’… Klopt dat?

Waarom lijstjes?
Misschien denk je nu, ‘dit weet ik allang’. ‘Ja maar hij/zij moet gewoon….’. ‘Aan mij ligt het niet’. Dit dacht ik ook, toen ik over de lijstjes leerde afgelopen weekend bij de Breakthrough to Success training van Open Circles. Door de concrete en simpele manier, geeft het mij de touwtjes terug in handen. Ik hoef het niet bij de ander te leggen als ik ontevreden of gespannen ben. Ik ontdekte dat ik meer kan ontspannen in contact. En als resultaat zag ik mijn kind letterlijk ontspannen en ons contact was spontaan, vrolijk en gewoonweg super. Dit wens ik jou ook toe.

Hoe werkt een lijstje in je relaties?

  1. Alles wat je op je lijst zet, is van jezelf. Jij hebt voorkeuren en daardoor verwachtingen over hoe een ander zich gedraagt. Je bekijkt jullie contact door jouw brilletje.
  2. De ander (ook je kind!) heeft ook zo’n lijst voor jou. En heeft dus vanuit zijn perspectief wensen en verwachtingen over jou.
  3. Vaak spreken we deze niet uit en hebben we het idee dat de ander ‘het wel weet wat we willen’. Als de ander dit niet doet, is het zijn schuld.
  4. Leg de lijstjes naast elkaar en besef dat het niet altijd matcht, en dat niet alles op je lijst vervuld kan worden. En andersom: dat jij niet alles op het lijstje van de ander kan vervullen.
  5. Zorg dat jouw lijstjes je relaties niet gaan bepalen. Als het gedrag van jouw kind niet ‘op je lijstje past’, hou je dan minder van hem? Vind je hem minder leuk? Anders gezegd: hou je van die persoon, of hou je van je eigen lijstje?
  6. Wees elke dag bewust van je lijstje. Neem de regie in handen, je hoeft niet meer te klagen over hoe de ander het doet, maar je dealt met de verschillen in gedrag en verwachtingen. Geven en nemen.
  7. Je hebt hierin altijd een keuze!

In de volgende blog geef ik je tips hoe je kunt omgaan met conflicterende verlanglijstjes van jou en de belangrijke mensen in jouw leven. Jouw kind. De vader of moeder van jouw kind.

En op zondag 13 december a.s. gaan we deze verlanglijstjes met ouders en kinderen samen uitwerken tijdens de HELDENtrip voor ouder & kind. Doe je mee? Klik HIER voor meer info en opgeven.

Wat staat er op jouw verlanglijstje: wat wil jij graag dat je kind/(ex)partner doet, maar wat niet gebeurt?
Laat je reactie achter hier onder het bericht. Want ik ben heel benieuwd wat jouw belangrijkste wens is die niet vervuld wordt, en daardoor ontspannen contact kan belemmeren.
Als dank voor jouw reactie, kun jij samen met je kind gratis deelnemen aan de workshop HELDENtrip!

Heb een heerlijke Sinterklaasviering, met veel cadeautjes van je lijst! 🙂
Groet van Kim

PS Vind jij het belangrijk dat meer mensen deze informatie ontvangen? Deel gerust dit bericht.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.