Hoofdmenu

Weet jij wat jouw kind bezig houdt?

Elk huisje heeft zijn kruisje. En kent lastige situaties. Zoals ruzie of zelfs echtscheidingen. In mijn contact met kinderen en ouders hoor ik regelmatig dat ouders het idee hebben dat hun kinderen hun emotie of behoefte niet altijd uiten. Terwijl zij juist graag willen dat kinderen uitkomen voor wat ze echt willen en voelen.

Uitstraling en interpretatieDepresyon
De afgelopen jaren heb ik met allerlei kinderen, jongeren en hun ouders gekletst, gespeeld, ontdekt en uitgewisseld. Vaak was er verbazing: dat je iets anders kan uitstralen dan hoe je je voelt, of dat er een andere interpretatie mogelijk is van wat je zegt of doet. Dit is de menselijke vergissing om het leven vooral door ons eigen brilletje te bekijken. En soms vergeten we dat anderen hun eigen brilletje hebben. Dit gebeurt ook in het contact met onze eigen kinderen. Waarbij het risico bestaat dat we niet altijd weten wat onze kinderen denken of voelen. Of invullen, uit gemak of uit ongemak. Herken je dat?

Emoties en gevoelens
Er zijn 6 basis emoties: boosheid, blijheid, verdriet, angst, afschuw en verbazing. Overal ter wereld worden deze emoties herkend aan de gezichtsuitdrukking van mensen. Een emotie geeft lichamelijke reactie. Dit is letterlijk een ‘sensatie’ in je lijf: bibbers, koud of warm worden, tranen, adem inhouden. Het is een relatief korte impuls. Daarnaast hebben we gevoelens, die zijn afgeleid van emoties door de interpretatie die we eraan geven: zoals onzekerheid, wantrouwen, schuld, teleurstelling, tevredenheid, jaloezie. We interpreteren op basis van wat we eerder hebben meegemaakt. Een emotie als angst koppelen we bijvoorbeeld aan wantrouwen. Dat is niet fijn om te voelen en willen we liever weg hebben. Dus ontwikkelen we strategieën om weg te blijven van deze pijn. Zo doen onze kinderen dat ook.

Bij ruzie thuis
Ruzie of ‘gedoe’ thuis kan voor kinderen de basisveiligheid aantasten. Helemaal als ouders uit elkaar gaan. De wereld die zo logisch en bekend was, gaat wankelen. Met als gevolg de emotie die kinderen erbij kunnen voelen: verdriet, boosheid, angst. Als ze deze afleiden naar gevoelens, komen daar onzekerheid, zorg, schuld, wantrouwen om de hoek kijken. Kinderen durven bijvoorbeeld niet meer te vertrouwen op hun ouders. Ze willen geen beroep meer op hun ouders doen, of zoeken naar een manier om naar beide ouders loyaal te zijn. En kinderen gaan voor hun ouders zorgen, vooral emotioneel. Hoe? Door hun eigen emoties en behoeften niet meer te uiten. Dit gebeurt vaak onbewust, zonder dat ze het zelf doorhebben. Of zonder dat jij dit als ouder door hebt.

De Held in je kind
Om een lastige situatie door te komen met elkaar, is het belangrijk om ruimte te geven aan ieders emoties en gevoelens. Daaronder ligt informatie verscholen. Een wens of behoefte. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen diep van binnen ‘weet’ wat ie moet doen om zo’n moeilijke situatie door te komen. Dat is onze Held van binnen, die ons vertelt wat we nodig hebben. Vaak luisteren we daar niet naar. Want het doet pijn. We willen de ander niet belasten. Of gunnen onszelf daar de tijd niet voor.
Het is mijn missie om kinderen hierin te ondersteunen. Hun ei kwijt te kunnen. Zodat zij steviger en blijer deze periode doorkomen. En weten wat ze moeten doen om zichzelf te helpen. Zoals? Aan papa en mama zeggen dat ze niet zo moeten schreeuwen, vragen om een dikke knuffel, of op school vertellen dat het thuis niet zo goed gaat. Zodat anderen rekening kunnen houden met deze wensen.

Geef je kind de ruimte
Ouders geven regelmatig aan dat zij soms niet goed weten hoe ze hun kinderen kunnen helpen in lastige situaties. Op welke manier ze emoties en behoeften bespreekbaar kunnen maken. Of hoe ze hen laten weten dat ze er altijd zijn voor hen. Gewoon, even contact met een glimlach of een traan en een wederzijdse knuffel.

Om die reden ben ik deze zomer een gratis handboek aan het ontwikkelen (1 augustus gereed): vol met activiteiten waarbij jij als ouder met je kind op een laagdrempelige en positieve manier ook zwaardere onderwerpen kunt bespreken. En jullie kunnen lachen, ontroerd raken en stoom afblazen. In dit handboek staan activiteiten om relaxed samen dingen te ondernemen en ook ‘echte oefeningen’, net wat er bij jouw kind past. En wie weet kun jij daardoor zelf ook je gevoelens kwijt aan je kind…

Deze activiteiten uit het handboek gebruik ik ook op mijn Helden-middagen. Waar kinderen lol hebben en de Held in zichzelf ontdekken. Tijdens de zomervakantie op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00-16.00 uur in Amsterdam. Interesse? Kijk voor meer informatie en data op www.mytreehouse.nl/helden-middag.

En ik heb ook een vraag aan jou.
Waar wil jij dat ik over schrijf? Welke thema’s vind jij interessant? Waar wil jij de komende maanden meer over leren? Waar loop jij tegenaan? Laat ze me weten.

Als kado voor jouw reactie op dit bericht, nodig ik jouw kind kosteloos uit op 1 van deze Helden-middagen. Of een kind dat je kent en er behoefte aan heeft.

Heb je interesse in het handboek? Of aan deelname aan de Helden-middagen?
Email mij dan op kim@mytreehouse.nl. Dan neem ik contact met je op.

Groet, Kim

PS: Hebben jouw kennissen ook baat bij mijn blog?
Fijn als je het met hen deelt via Twitter, Facebook, Linkedin!

3 Responses to Weet jij wat jouw kind bezig houdt?

  1. Annefleur Lohman 9 juli 2015 at 14:55 #

    Wat een leuke site! En leuk die helden middagen.. En zo herkenbaar dat het moeilijk is om je kind te steunen in lastige situaties. Ik merk vaak dat als ik ruimte wil geven aan hoe het met haar is, en waar ze mee zit, het voor haar niet het juiste moment is en als het bij haar hoog zit, heb ik soms geen ruimte..

  2. Kim Oostveen 10 juli 2015 at 11:58 #

    Hallo Annefleur, dank voor je reactie. Ja het is niet makkelijk he, we zijn net mensen. En we zijn ‘niet te plannen’… En is er misschien iets mogelijk dat je ieder op je eigen moment iets laat weten, en dat later met elkaar deelt? Zodat de timing iets minder de reden hoeft te zijn dat het niet lukt om hierover contact te hebben? Ik denk bijvoorbeeld aan een verhalen boekje samen invullen. Of mooie spulletjes of foto’s verzamelen in een doosje of koffertje. En ook zonder woorden kun je dan veel tegen elkaar zeggen. En komt er misschien toch nog een moment dat je elkaar opzoekt. En de timing opeens wel klopt? In mijn gratis handboek dat ik aan het ontwikkelen ben, neem ik ook dit soort activiteiten mee. Waarbij hetgeen jij zegt, heel waardevol is. Dankjewel! Als je je wilt, kan ik je op de hoogte houden van mijn handboek? Fijne dag en groet, Kim

  3. Kim Oostveen 10 juli 2015 at 12:00 #

    Ik zie nu ook je site, mooi werk! We hebben veel parallellen in ons werk, wie weet es leuk om hierover door te praten onder het genot van een kopje koffie?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.